Smakosze.pl Przepisy Mięciutkie, pyszne i delikatne. Naleśniki Tomasza Strzelczyka to ideał
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Mięciutkie, pyszne i delikatne. Naleśniki Tomasza Strzelczyka to ideał

4 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno umiesz zrobić pyszne naleśniki? Zobacz, jak robi je Tomasz Strzelczyk. Według jego przepisu są nie tylko delikatne, ale i lekko chrupiące. Musisz wiedzieć, jak robić je dobrze.

Naleśniki według Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to uczestnik 4 edycji MasterChefa w Polsce. Znany jest także jako youtuber, który na swoim kanale prezentuje przepisy na popularne polskie dania. W jego wykonaniu smakują dużo lepiej, a przy okazji można się od niego sporo nauczyć.

Tym razem Strzelczyk zaprezentował swój przepis na naleśniki. Są wyjątkowe i bardzo smaczne. Kiedy ich spróbowałem, byłem zaskoczony, że naleśniki mogą być zarówno chrupiące, jak i delikatne. Ty też musisz ich spróbować.

nalewanie ciqsta.jpg
Canva/@Africa images
Bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Robię je z 4 składników

Co będzie Ci potrzebne?

Będziesz potrzebować tylko kilku prostych składników, które z całą pewnością masz w swojej kuchni. Dzięki nim wyczarujesz naprawdę pyszne naleśniki.

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • sklarowane masło
  • sól

Przepis na naleśniki według youtubera

Zacznij od wbicia jajek do miski i wymieszaj je za pomocą miksera. Wsyp cukier oraz szczyptę soli. Dodaj mąkę. Całość mieszaj mikserem. Partiami dodawaj mleko. Dodaj odrobinę sklarowanego masła. Wymieszaj na jednolitą i gładką masę.

Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą chochli nalewaj odrobinę ciasta, rozprowadź ciasto na powierzchni patelni . Smaż z dwóch stron do momentu zarumienienia . Gotowe naleśniki podawaj ze swoimi ulubionymi dodatkami. Najlepiej z tymi słodkimi, wtedy smakują najlepiej. Sprawdź, co możesz zrobić z chleba i jajek oraz jak zrobić ciasto bez pieczenia .

dżemy.jpg
Canva/@YES
Doprawiam kurczaka w ten sposób i powstaje aromatyczny obiad. Palce lizać
Przebija smakiem wuzetkę. Ostatnio ciągle je robię, Polacy nie znają tego ciasta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy