Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przebija smakiem wuzetkę. Ostatnio ciągle je robię, Polacy nie znają tego ciasta
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.02.2024 09:16

Przebija smakiem wuzetkę. Ostatnio ciągle je robię, Polacy nie znają tego ciasta

ciasto
YouTube/@SABINA fodee

Wygląda jak wuzetka, a smakuje dużo lepiej. Przekonaj się jak zrobić to ciasto. Warto, bo sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. 

Deser to podstawa

Deser dla wielu jest słodkim zwieńczeniem obiadu. Jest niczym wisienka na torcie. Stanowi uzupełnienie dania głównego. Zawarta w nim glukoza odżywia mózg i dostarcza energii. 

Dodatkowo słodka przekąska popita gorzką kawą polepszy przemianę materii oraz trawinie. Dlatego warto, aby na Twoim stole po obiedzie znalazło się coś słodkiego. Na przykład ciasto z tego przepisu. 

mąka.jpg
Canva/@Klaus Nielsen

 

Strzelczyk pokazał jak zrobić oponki. Są lepsze niż faworki i pączki razem wzięte

Jakich składników potrzebujesz?

Wszystkie składniki na to ciasto są tanie, a być może masz je nawet w swojej kuchni. Sprawdź i zabieramy się do roboty. Podobny przepis znajdziesz na kanale SABINA fodee, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250 ml kefiru
  • 5 sody oczyszczonej
  • sól
  • 300 g mąki
  • 20 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 300 g śmietany 36%

Jak zrobić to pyszne ciasto?

Zacznij od wbicia jajek do miski. Wsyp mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki. Wlej kefir oraz olej. Wymieszaj. 

Przez sitko z małymi oczkami przesiej kakao i połącz je razem z wcześniej zrobioną masą. Nie mogą powstać grudki, a konsystencja ma być gęsta, ale też lekko lejąca. Bardzo podobną do budyniu. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozlej na niej masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu za pomocą nitki przekrój ciasto wzdłuż na trzy warstwy. Odkrój krawędzie, tworząc w ten sposób równe prostokąty.

Do miski włóż śmietanę oraz skondensowane mleko. Ubij trzepaczką. Ma z tego powstać gęsty krem. Na pierwszej warstwie ciasta ułóż około 1 centymetr kremu. Następnie przełóż go kolejną warstwą ciasta i kremu. Ułóż ostatnią warstwę, a całe ciasto posmaruj kremem. Na koniec odcięte wcześniej boki ciasta pokrusz i obsyp nim całość. Poobiedni deser gotowy. Sprawdź, jak zrobić rozgrzewającą zupę oraz przepis na ciasto z galaretką

ubiajnie kremu.jpg
Canva/@waseber