Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wlej jajka do chleba. Dorzuć jeszcze kilka produktów, ten posiłek zachwyca
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.02.2024 12:15

Wlej jajka do chleba. Dorzuć jeszcze kilka produktów, ten posiłek zachwyca

chleb z jajkami
YouTube/@Recetas apecitosas

Jajka w chlebie to najlepszy przepis, jaki znam. Można dodać jeszcze kilka składników i pyszny posiłek gotowy. Zrób go według tej receptury, a smak zachwyci całą Twoją rodzinę. 

Jajka i chleb to najlepsze połączenie

Jajka i chleb nie muszą kojarzyć się tylko ze śniadaniem. Chociaż wielu z nas uwielbia jeść jajecznicę z kromką chleba lub jajko sadzone usmażone w skórce chleba. Tym razem proponuję coś zupełnie lepszego.

Będzie to danie bardziej syte. Sprawdzi się świetnie jako przekąska na spotkanie ze znajomymi lub jako danie obiadowe. Smak tkwi w połączeniu dodatków z jajkiem i chlebem. Zadbaj o to, aby chleb był świeży i chrupiący. Tylko dzięki temu będzie pysznie. 

chleb.jpg
Canva/@clubfoto
Bardzo łatwe ciasto bez pieczenia. Robię je z 4 składników

Co oprócz chleba i jajka?

Oprócz chleba i jajek potrzebujesz składników z tej listy. Ich połączenie gwarantuje syty i smaczny posiłek. Podobny przepis znajdziesz na kanale Recetas apecitosas, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 bochenek białego chleba
  • 7 jajek
  • 1 sierść z kurczaka
  • 100 g sera mozzarella
  • natka z pietruszki
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • pieprz 
  • sól

Przepis na chleb z jajkami

Zacznij od odkrojenia wierzchniej części chleba. Wydrąż z niego miąższ. Pierś z kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie pokrój ją w plastry. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką i granulowanym czosnkiem. 

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kawałki mięsa. Jajka wbij do miski. Następnie przelej je do chleba i dopraw solą. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Posyp nią obficie jajka w chlebie. Do chleba dodaj mięso. 

Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser mozzarella. Posyp nim zanurzone w jajkach mięso. Wypełniony składnikami bochenek przełóż na blachę. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Krój na kawałki i gotowe. Smak tego połączenia jest rewelacyjny. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia oraz jakie produkty z Lidla poleca dietetyk.

wbojanie jajek.jpg
Canva/@brazzo