Smakosze.pl Przepisy Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę
canva/DukeII

Mięciutkie zrazy bez zawijania. Koniecznie dodaj do sosu 1 składnik. Aromat przyciągnie całą rodzinę

14 grudnia 2022

Zrazy bez zawijania, zwane też bitkami wołowymi, są proste w przygotowaniu. Uduszone w sosie z dodatkiem suszonych grzybów mięso wołowe skusi niejednego smakosza. Podajcie je podczas rodzinnego obiadu, a wszyscy będą zachwyceni.

Jeśli na myśl o zrazach od razu przypominacie sobie żmudne formowanie wołowych plastrów w rolady, tym razem nie będzie to konieczne. Mięso podsmażymy i udusimy, przy okazji przyrządzając gęsty sos z dodatkiem aromatycznych grzybów. Będzie pysznie.

Przepis na pyszne zrazy bez zawijania

Składniki:

  • 600 g wołowiny np. z udźca

  • około 500 ml wody

  • 1 średnia cebula

  • 5-6 suszonych borowików lub podgrzybków

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • szczypta cukru

  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • mąka pszenna do obtoczenia

Jak przyrządzić zrazy bez zawijania? Dodatek grzybów podkreśli smak mięsa

Grzyby płuczemy, namaczamy w letniej wodzie. Wołowinę kroimy wzdłuż włókien w cienkie plastry. Lekko rozbijamy przy pomocy tłuczka i obtaczamy w mące pszennej. Uzyskane kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia z obu stron.

Przenosimy do rondla, a na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzucamy ją do mięsa, po czym wlewamy gorącą wodę. Dodajemy szczyptę cukru, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz namoczone grzyby wraz z wodą z namaczania.

Całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolewamy płyn. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęszczamy go 1 łyżeczką mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody i całość gotujemy 2-3 minuty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na mięsne obiady. Wypróbujcie koniecznie śląską roladę . Świetnie smakuje z modrą kapustą . Polecamy także znakomite kotlety po staropolsku .

Zrazy bez zawijania są pyszne
canva/rakratchada

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy