Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość.
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.12.2022 18:34

Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 naturalny dodatek zwiększa ich puszystość.

Delikatne racuchy z kaszy manny. 1 dodatek zwiększa ich puszystość
canva/Anastasia Collection

Bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody i bez grama mąki. Racuchy z kaszy manny są niezwykle puszyste, lekkie i pełne smaku. Puszystość zawdzięczają pianie z białek, którą dodaje się do reszty składników. Zachwyty przy tej oryginalnej kolacji lub podwieczorku są gwarantowane.

Racuchy tradycyjnie smażymy na oleju. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, i starte jabłko. Wiele osób placuszki przygotowuje z dodatkiem sody lub rozczynu drożdżowego. Jednak otrzymasz o wiele lepszy efekt, kiedy ciasto na racuchy zrobisz w zupełnie inny sposób.

Racuchy z kaszy manny są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Są delikatne i bogate w błonnik. Bezpośrednio do ciasta dodaj niewielką ilość roztopionego masła, a unikniesz smażenia placków na oleju. Placki nie będą wtedy tłuste.

Racuchy podaj z ulubionymi dodatkami. Syrop klonowy, cukier puder, owoce, konfitura to tylko niektóre z opcji podania. Jesienią i zimą gorąco polecam racuchy z orzechami, migdałami, pokrojoną gruszką, śliwkami lub prażonymi jabłkami z cynamonem i kardamonem. Placki posmakują każdemu.

Przepis na puszyste racuchy bez grama mąki

Składniki:

  • szklanka kaszy manny

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 3 łyżki masła

  • szczypta soli

  • owoce lub konfitura do podania

  • cukier puder do podania

Jak przyrządzić puszyste racuchy bez proszku do pieczenia, sody i drożdży?

Kaszę mannę wsyp do miski, zalej mlekiem i odstaw na 15 minut. W rondelku rozpuść masło. Białka oddziel od żółtek. Do namoczonej kaszy wsyp cukier.

Dodaj żółtka, roztopione masło i miksuj kilka minut. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Pianę przełóż do reszty składników i wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na suchej patelni na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również racuchy twarogowe. Są lekkie i puszyste. Lubisz tradycyjne placki? Tu poznasz przepis na racuchy drożdżowe z brzoskwiniami na maślance. Racuchy są świetnym pomysłem na rodzinny obiad, podwieczorek lub śniadanie na słodko.

racuchy
canva/Ioana Motoc z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: