Międzynarodowy Dzień Szpinaku - 26 marca. Przepis na obłędną zapiekankę ze szpinakiem
Dzisiaj na całym świecie świętowany jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Warzywo to pełne jest wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały i wiele innych. Przy jego pomocy możesz zrobić pyszną i niedrogą zapiekankę z ziemniakami. Niżej wyjawiamy szczegóły tego genialnego przepisu.
Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada na 26 marca, został ustanowiony, aby wzbudzić zainteresowanie tą rośliną. Ma ona bowiem szereg pozytywnych właściwości na zdrowie człowieka. Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy C, żelaza, fosforu, błonnika oraz karetonoidów. Liście szpinaku zmniejszają uczucie łaknienia, chronią przed chorobami układu krążenia, a także poprawiają pracę układu nerwowego.
Przepis na szpinakową zapiekankę z ziemniakami
Składniki:
-
500 g szpinaku
-
1 kg ziemniaków
-
3 łyżki masła
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 por
-
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-
1 łyżeczka suszonego oregano
-
250 g ricotty
-
200 g fety
-
5 jajek
-
100 ml śmietany kremówki
-
100 g śmietany 18%
-
50 g sera żółtego
-
oliwa
-
1 pęczek natki pietruszki
-
1 pęczek szczypiorku
Umyj szpinak i dokładnie go osusz. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w plasterki o grubości 3 mm i wrzuć do wody z solą. Gotuj kartofle do momentu, aż będą miękkie, lecz nie zaczną się rozpadać. Odcedź i odstaw na bok. Szpinak umieść w garnku, postaw go na gazie i podgrzewaj przez minutę. Odciśnij go na sicie, posiekaj nożem i włóż do dużej miski. Na patelni roztop masło. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj do niego posiekanego pora i czosnek. Duś całość, aż por będzie miękki. Pod koniec wsyp siekany szczypiorek. Zawartość patelni dodaj do szpinaku, wsyp gałkę muszkatołową, oregano, natkę pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz. Lekko przemieszaj masę. Dodaj do niej połowę ricotty i fety, jajka, śmietanę kremówkę, sól oraz pieprz. Na dnie formy do pieczenia ułóż połowę ziemniaków, na nich rozłóż nadzienie ze szpinaku. Następnie wyłóż mieszankę powstałą z reszty ricotty, fety i śmietany 18%. Dodaj pozostałe kartofle, posyp je startym serem i wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Przed podaniem posyp zapiekankę szczypiorkiem. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak zrobić placki ziemniaczane ze szpinakiem według przepisu Anny Lewandowskiej. W tym tekście zdradzamy sposób na kotlety z dodatkiem szpinaku.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie
-
Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Jak przygotować puszyste i delikatne kluski śląskie? Mamy garść sprawdzonych porad
źródło: medme; beszamel; kwestiasmaku