Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite krokiety Tomasza Strzelczyka z zaskakującym nadzieniem ze szpinaku
Monika Dec
Monika Dec 02.02.2022 01:00

Smakowite krokiety Tomasza Strzelczyka z zaskakującym nadzieniem ze szpinaku

Projekt bez tytułu - 2022-02-02T183101.262
Kadr z filmu zamieszczonego na kanale OddaszFartucha na You Tub

Tomasz Strzelczyk w swojej książce "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" podzielił się doskonałym patentem na smakowite racuchy. Uwagę przykuwa od razu ich farsz na bazie serka śmietankowego oraz fety. Proste i tanie danie z pewnością podbije serce niejednego smakosza.

Krokiety z mięsem lub z kapustą? Nie tym razem! Tomasz Strzelczyk po raz kolejny udowadnia, że klasyka wcale nie musi być nudna i można do niej podejść z niezwykle kreatywny sposób. Tym razem uwielbiany youtuber postawił na oryginalny przepis na krokiety. Ich farsz może naprawdę zaskoczyć.

Niezwykłe krokiety według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

1) na naleśniki

  • 500 ml mleka

  • 1 jajko

  • 250 g mąki

  • 4 łyżki oleju

  • sól

2) na farsz

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 200 g serka śmietankowego

  • 100 g sera feta

  • 1 cebula

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej

3) panierka

  • 100 g bułki tartej

  • 2 jajka

Sposób wykonania krokietów:

Na początek przygotuj naleśniki. Roztrzep mleko i jajko, a następnie dodaj do nich olej oraz mąkę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było żadnych grudek (inny przepis na idealne naleśniki do krokietów znajdziecie w tym artykule). Z przygotowanego ciasta usmaż naleśniki.

Zabierz się za przygotowanie farszu: pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle. Gdy będzie miękka, dorzuć do niej rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smaż oba składniki, a następnie dodaj do nich serek śmietankowy i ser feta. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj.

Posmaruj naleśniki farszem, zawiń je i opanieruj w jajku i bułce tartej. Usmaż je na oleju po kilka minut z każdej strony. Smacznego!

Jeśli cenisz przepisy Tomasza Strzelczyka, to z pewnością Cię zainteresuje również jego patent na surówkę z białej kapusty w pysznej słodko- kwaśnej zalewie.

krokiety
krokiety

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni". T.Strzelczyk, wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: