Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu? Wyjaśniamy krok po kroku
Kalafior jest wyjątkowo zdrowym i niskokalorycznym warzywem, jednak podczas jego gotowania wydziela dość nieprzyjemny zapach. Genialnym sposobem na poradzenie sobie z tym, jest wsypanie łyżeczki sody oczyszczonej do wody. Dzięki niej przykry zapach zniknie, a różyczki warzywa dodatkowo zachowają estetyczny, biały kolor.
Kalafior ceniony jest przez wielu smakoszy głównie za wspaniały i charakterystyczny smak, a także bogactwo cennych wartości odżywczych. Z jego pomocą można sporządzić całą gamę smacznych i zdrowych potraw.
Niestety podczas jego gotowania można spotkać się ze specyficznym zapachem unoszącym się z garnka. Jest on spowodowany związkami siarki, które ulatniają się z parą wodną. Na szczęście znamy metodę rozwiązującą ten problem.
Do wrzącej wody z kalafiorem wsyp sodę oczyszczoną
Inne tricki na przykry zapach
Poza sodą można użyć kilku innych powszechnie dostępnych w kuchennych szafkach produktów. Jednym z nich jest mleko. Pół szklanki tego płynu wlane do wody z kalafiorem zamaskuje zapach, a także zwiększy intensywność smaku warzywa.
Kolejnymi dodatkami, które należy w tym przypadku stosować jednocześnie, są liście laurowe i sok z cytryny. Jeden listek i kilka łyżeczek soku pozytywnie wpłyną na aromat kalafiora.
Dobrą praktyką może być także wymoczenie kalafiora przed gotowaniem w roztworze wody i octu w proporcjach 5 do 1. Kwaśny ocet rozpuszcza związki siarki i eliminuje je. Pamiętaj, aby dokładnie opłukać różyczki przed wrzuceniem do garnka - inaczej mogą nie smakować dobrze.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/Pixaline, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym. Wychodzą idealnie za każdym razem
Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest oczywista
Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy
Źródło: haps