Smakosze.pl
Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku

canva/Nadya_Grunau

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

26 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki co jakiś czas goszczą na naszych talerzach. Są smaczne zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Tym razem proponujemy wam przyrządzić je według receptury z 1837 roku. Nie będą wam potrzebne mleko i woda. Masę przygotujemy z dodatkiem śmietanki, która sprawi, że naleśniki wyjdą bardzo delikatne. Spróbujecie?

Naleśniki można przygotować w wielu wersjach. Proponowaliśmy wam już pysznie waniliową odsłonę z dodatkiem budyniu oraz sposób na ich przyrządzenie tylko z roślinnych składników. W przepisie, który wam dziś przedstawiamy, wykorzystamy produkty, których współcześnie do zrobienia naleśników najczęściej się nie wybiera.

Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski

Najlepszy przepis Kuronia na sernik królewski. Hit nie tylko na Wielkanoc

CZYTAJ DALEJ

Masa na te niezwykle lekkie i aromatyczne smażone słodycze będzie złożona przede wszystkim ze śmietanki. Wzbogacimy ją o cynamon i gałkę muszkatołową, które wspaniale podkreślą delikatny smak kremowego ciasta naleśnikowego.

Przepis na wyśmienite naleśniki z 1873 roku

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 250 ml śmietanki 12%

  • 60 g cukru

  • 3 łyżki przesianej mąki pszennej

  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka łączymy ze śmietanką przy pomocy trzepaczki. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową oraz cukier. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy składniki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na niezbyt mocnym ogniu. Z obu stron powinny być delikatnie rumiane — obracamy je w momencie, gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze pasowała będzie owocowa konfitura czy biały ser z rodzynkami. Smacznego.

Kremowe i delikatne słodkie naleśniki

Kremowe i delikatne słodkie naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >