Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku. Zapomnij o mleku i wodzie

Cudowny przepis na naleśniki z 1837 roku
canva/Nadya_Grunau

Naleśniki co jakiś czas goszczą na naszych talerzach. Są smaczne zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. Tym razem proponujemy wam przyrządzić je według receptury z 1837 roku. Nie będą wam potrzebne mleko i woda. Masę przygotujemy z dodatkiem śmietanki, która sprawi, że naleśniki wyjdą bardzo delikatne. Spróbujecie?

Naleśniki można przygotować w wielu wersjach. Proponowaliśmy wam już pysznie waniliową odsłonę z dodatkiem budyniu oraz sposób na ich przyrządzenie tylko z roślinnych składników. W przepisie, który wam dziś przedstawiamy, wykorzystamy produkty, których współcześnie do zrobienia naleśników najczęściej się nie wybiera.

Masa na te niezwykle lekkie i aromatyczne smażone słodycze będzie złożona przede wszystkim ze śmietanki. Wzbogacimy ją o cynamon i gałkę muszkatołową, które wspaniale podkreślą delikatny smak kremowego ciasta naleśnikowego.

Przepis na wyśmienite naleśniki z 1873 roku

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 250 ml śmietanki 12%

  • 60 g cukru

  • 3 łyżki przesianej mąki pszennej

  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka łączymy ze śmietanką przy pomocy trzepaczki. Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową oraz cukier. Do mieszanki przesiewamy mąkę. Dokładnie mieszamy składniki.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na niezbyt mocnym ogniu. Z obu stron powinny być delikatnie rumiane — obracamy je w momencie, gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobrze pasowała będzie owocowa konfitura czy biały ser z rodzynkami. Smacznego.

Kremowe i delikatne słodkie naleśniki
Kremowe i delikatne słodkie naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/pilip76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisytradycyjne Zapraszamy na nasz Instagram