Mielone i schabowe mogą się schować, te kotlety biją je na głowę. Mój mąż za nimi przepada
Nawet najlepsze danie, które jemy zbyt często, może się znudzić. Przekonałam się o tym i teraz zamiast mielonych i schabowych, robię inne kotlety. Przyrządzam kotlety siekane, które zachwycają smakiem. Polecam prosty przepis na smaczny obiad dla całej rodziny.
Kotlety siekane lepsze od mielonych i schabowych
Czy lubisz mielone i schabowe? U mnie w domu często robiłam je na obiad. Podobna sytuacja ma pewnie miejsce u wielu smakoszy . Jednak mielone i schabowe, choć nie można odmówić im smaku, w końcu się nudzą. Tak też było u mnie, ale postanowiłam znaleźć inny przepis na kotlety.
W ten sposób trafiłam na kotlety siekane. Danie jest soczyste, pyszne i stało się kulinarnym hitem w moim domu. Maż mógłby jeść je nawet codziennie, a dokładki są koniecznością. Kotlety siekane cieszą się dużym powodzeniem. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Henia Foks. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Jak zrobić kotlety siekane?
Składniki:
- ½ kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie kotletów siekanych zacznij od pokrojenia mięsa i rozdrobnienia go. Możesz użyć tu blendera . Drobno posiekaj cebulę i czosnek i dołóż do miski z rozdrobnionym mięsem. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
Pora na wyrabianie masy mięsnej i formowanie kotletów. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor . Po usmażeniu kotlety wyjmij na ręcznik papierowy. Są już gotowe do podania.
Kotlety siekane czarują smakiem
Kotlety siekane są smaczną alternatywą dla mielonych i schabowych. Są bardzo soczyste i mają wyrazisty smak . Będą smakować z ziemniakami lub kaszą. Pasują do nim buraczki lub ulubiona surówka.
Dzięki temu przepisowi zrobisz smaczny i pożywny obiad. Gwarantuję, że kotlety siekane będą smakować całej rodzinie . Każdy będzie chciał dokładkę tego znakomitego dania. Pisaliśmy o patencie na pyszne tosty na śniadanie. Radziliśmy, jak zrobić herbatkę, która wspomaga trawienie.