Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Od nowego roku popijam tę herbatkę. 1 dodatek wspaniale podbija smak, a do tego wspomaga trawienie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.01.2024 10:39

Od nowego roku popijam tę herbatkę. 1 dodatek wspaniale podbija smak, a do tego wspomaga trawienie

herbatka
Canva/RichLegg

Za nami czas świętowania Bożego Narodzenia i ucztowania. To był niełatwy moment dla naszych żołądków. Od nowego roku zaczęłam raczyć się tą herbatką. Organizm szybko wraca do formy dzięki jednemu składnikowi. 

Jak poprawić działanie układu pokarmowego?

 Przejedzenie i niestrawność to dolegliwości, które mogą się pojawić po świętach oraz sylwestrze. To właśnie wtedy pozwalamy sobie na dużo więcej, niż zazwyczaj. Konsekwencje ponosi nasz żołądek i ogólnie układ pokarmowy. Czas najwyższy im pomóc.

Jak sobie z nimi poradzić z problemami z trawieniem? Objawy są nieprzyjemne i nie do pomylenia z czymkolwiek innym. Przejedzeniu towarzyszy ból brzucha, ociężałość i nudności. Jednak ja mam sprawdzony sposób na takie dolegliwości

herbata.jpg
Canva / PDPics z Pixabay
W nowym roku popracuję nad śniadaniami. Jeden prosty patent i mam najlepsze tosty na świecie. Zrobię je już dziś

Naturalny i skuteczny sposób na niestrawność

Wiadomo, że możemy sięgnąć po środki z apteki. Tych na rynku jest pod dostatkiem. Jednak ja stawiam na naturalne sposoby. Jak radzę sobie ze skutkami przejedzenia? Przyrządzam herbatkę z imbirem. Ma ona nieocenione właściwości dla organizmu.

Nie tylko rozgrzewa i łagodzi skutki przeziębienia. Jest też doskonałym środkiem, który wspomaga trawienie. Pobudza wytwarzanie śliny i soków żołądkowych. Dzięki temu imbir niweluje wzdęcia, mdłości i wymioty. Sprawia też, że zmniejsza się nasz apetyt. Nie będziemy mieli już ochoty na kolejną porcję świątecznych smakołyków.

Jak zrobić herbatkę z imbirem?

Składniki:

  • 20 g korzenia imbiru
  • 2 torebki ulubionej herbaty
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • opcjonalnie miód, listki mięty

Przygotowanie herbatki zaczynamy od dokładnego umycia imbiru. Korzenia nie obieramy, do rondelka wlewamy 2 szklanki wody. Imbir kroimy w bardzo drobne kawałki albo ścieramy na tarce. Rondelek przykrywamy i gotujemy. Zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy 10 minut.

Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy rondelek. W trakcie gotowania zaparzamy swoją ulubioną herbatę i dodajemy sok z cytryny. Napar z imbiru przecedzamy do dzbanka i dolewamy herbatę. Możemy dodać miód, cynamon i zamieszać. Warto dolać odrobinę soku z pomarańczy lub jabłek

Tego rodzaju mięsa lepiej unikać za wszelką cenę. Ta kulinarna kontrowersja znowu wzbudziła wielkie emocje.

herbatka
Canva/Olga Kriger

Źródło: aniagotuje.pl