Smakosze.pl Porady Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?
pixabay/Alexas_Fotos

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?

25 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Zazwyczaj jest ono zapakowane na plastikowych lub styropianowych tackach . To z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak swoje wady. Niestety zauważymy je dopiero na talerzu.

Nie warto iść na skróty

Kulinarni eksperci nie mają wątpliwości. O wiele lepszym i niestety, przy tym zajmującym więcej czasu, rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa za pomocą odpowiedniej maszynki . Powód? Jak podaje portal kuchnia.wp.pl,  dostępne w sklepach zmielone wcześniej mięso może zawierać dodatkowe substancje, które mają za zadanie zapobiec utlenianiu lub przedłużyć jego trwałość.

Gdy samodzielnie mielimy mięso, mamy kontrolę nad tym co jemy. Od razu widzimy np. czy jest ono chude, czy tłuste. W dodatku uważa się, że najlepsze mielone pochodzi z mieszanki różnych mięs np. wołowego z dodatkiem wieprzowego i cielęciny.

Potrawy z samego mielonego mięsa wołowego mogą być niestety zbite twarde i suche . Dzieje się tak, ponieważ wołowina zawiera wiele składników bogatych w substancje białkowe, które gdy nie są odpowiednio spulchnione tłuszczem, długo pozostają twarde. Najlepiej do mielenia nadaje się: karkówka, szynka wieprzowa łopatka, biodrówka i udziec z indyka.

Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby poświęcać nasz czas na mielenie mięsa. Nie jesteśmy jednak na straconej pozycji. Przede wszystkim kupując gotowe mięso mielone w supermarkecie, musimy zawsze zwracać uwagę na 2 szczegóły .

2 błędy podczas kupowania mięsa mielonego

Wiele osób kupując mięso mielone, robi dwa zasadnicze błędy i nie zwraca uwagi na dwa istotne szczegóły: jego kolor oraz jakość . Niestety, skutki takiego zaniedbania mogą odbić się na jakości przygotowanych przez nas potraw.

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże znaczenie ma kolor mięsa mielonego. Często wybieramy to, które jest jasne. Niestety popełniamy wtedy spory błąd. J asny kolor mięsa mielonego oznacza, że zawiera ono więcej tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić z niego kotlety, to niestety przeżyjemy rozczarowanie. Do tej potrawy najlepsze będzie mięso, które ma różowo - czerwony kolor .

Drugim rzeczą, na którą powinniśmy, zwracać uwagę jest jakość mięsa. Stawiajmy przede wszystkim na to, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów . Często ten detal jest gwarancją jego smaku.

Zainteresował Cię ten temat? Polecamy nasz artykuł, z którego dowiesz się, jak kotlety mielone przyrządza Anna Lewandowska oraz tekst, z którego dowiesz się jaki patent na to danie ma sama Magda Gessler .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl/przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Zdani

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy