Smakosze.pl
Kotlety mielone według Ani Lewandowskiej

East News oraz YouTube/ kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielone

18 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety mielone kojarzą się nam z ciężkim i tłustym obiadem, po których czujemy się aż nazbyt pełni. Jednak Anna Lewandowska ma na nie niezwykły sposób, dzięki niezwykłemu dodatkowi jej kotlety smakują wybornie, a są lekkie jak chmurka. Koni

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Tradycyjne kotlety nie należą ani do dań lekkich, ani dietetycznych, a jedynym warzywem, jakie w środku znajdziemy, jest cebula. 

Anna Lewandowska zaproponowała niemałą rewolucję i przedstawiła przepis na kotlety mielone z dodatkiem zdrowego buraka. Prozdrowotne działanie buraków jest doskonale znane wielu z nas, specjaliści polecają zwłaszcza sok z buraka.

Kotlety mielone w nowym wydaniu 

Może się wydawać, że przepis od Ani Lewandowskiej będzie drogi i skomplikowany. Jednak zdrowe posiłki wcale takie być nie muszą. Kotlety mielone z burakiem składają się zaledwie z 4 prostych składników, a ich przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut.

Bardzo korzystną zmianą w tej recepturze jest użycie mięsa z indyka, zamiast wieprzowego. Indyk jest zdecydowanie chudszy i zdrowszy, a dietetycy polecają jego regularne spożywanie. 

Przepis na kotlety mielone z burakiem 

Potrzebujesz:

  • 400 gram mielonego mięsa z indyka

  • 200 gram ugotowanych buraków - można kupić gotowe

  • łyżka oliwy

  • przyprawy: kurkuma, majeranek, sól oraz pieprz

W misce umieszczamy mięso, starte wcześniej na tarce buraki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chcemy pobrudzić rąk, najlepiej użyć w tym celu plastikowej łopatki, bowiem drewniana też może zafarbować. 

Z masy mięsnej formujemy kotleciki ulubionej wielkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy kotleciki. Patelnię zakrywamy i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony, aż staną się przyjemnie złociste. 

Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki z wody i mizeria. Jeśli chcemy przygotować odchudzoną wersję mizerii, zamiast śmietany możemy dodać lekki jogurt naturalny. Apetyczne zdjęcie kotlecików z artykułu pochodzi z kanału Anka Gotuje dostępnego na platformie Youtube. 

Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, tu znajdziesz genialny i błyskawiczny przepis na obiad za kilka złotych. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >
pasta rybna

Przepisy

Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >