Kotlety mielone według Ani Lewandowskiej
East News oraz YouTube/ kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielone

Kotlety mielone kojarzą się nam z ciężkim i tłustym obiadem, po których czujemy się aż nazbyt pełni. Jednak Anna Lewandowska ma na nie niezwykły sposób, dzięki niezwykłemu dodatkowi jej kotlety smakują wybornie, a są lekkie jak chmurka. Koniecznie przygotuj je dla swojej rodziny.

Kotlety mielone to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Tradycyjne kotlety nie należą ani do dań lekkich, ani dietetycznych, a jedynym warzywem, jakie w środku znajdziemy, jest cebula.

Anna Lewandowska zaproponowała niemałą rewolucję i przedstawiła przepis na kotlety mielone z dodatkiem zdrowego buraka. Prozdrowotne działanie buraków jest doskonale znane wielu z nas, specjaliści polecają zwłaszcza sok z buraka.

Kotlety mielone w nowym wydaniu

Może się wydawać, że przepis od Ani Lewandowskiej będzie drogi i skomplikowany. Jednak zdrowe posiłki wcale takie być nie muszą. Kotlety mielone z burakiem składają się zaledwie z 4 prostych składników, a ich przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut.

Bardzo korzystną zmianą w tej recepturze jest użycie mięsa z indyka, zamiast wieprzowego. Indyk jest zdecydowanie chudszy i zdrowszy, a dietetycy polecają jego regularne spożywanie.

Przeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumyPrzeciwwskazania do spożywania imbiru, czosnku i kurkumyCzytaj dalej

Przepis na kotlety mielone z burakiem

Potrzebujesz:

  • 400 gram mielonego mięsa z indyka
  • 200 gram ugotowanych buraków - można kupić gotowe
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: kurkuma, majeranek, sól oraz pieprz

W misce umieszczamy mięso, starte wcześniej na tarce buraki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chcemy pobrudzić rąk, najlepiej użyć w tym celu plastikowej łopatki, bowiem drewniana też może zafarbować.

Z masy mięsnej formujemy kotleciki ulubionej wielkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy kotleciki. Patelnię zakrywamy i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony, aż staną się przyjemnie złociste.

Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki z wody i mizeria. Jeśli chcemy przygotować odchudzoną wersję mizerii, zamiast śmietany możemy dodać lekki jogurt naturalny. Apetyczne zdjęcie kotlecików z artykułu pochodzi z kanału Anka Gotuje dostępnego na platformie Youtube.

Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, tu znajdziesz genialny i błyskawiczny przepis na obiad za kilka złotych. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł