Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Zalety herbaty z dziurawca
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.02.2021 01:00

Zalety herbaty z dziurawca

Dziurawiec skrywa pewne sekrety
Pixabay / TerriC

Dziurawiec jest uznawany za wyjątkową roślinę, która może wspomóc nasze zdrowie. Przygotowana z niego roślina poprawia humor, pomaga w przypadkach problemów gastrycznych oraz przy bezsenności. Trzeba jednak uważać.

Jakie sekrety skrywa dziurawiec?

Dziurawiec z pewnością zostanie doceniony przez wielu smakoszy. Zawiera on wiele cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Zgodnie z doniesieniami portalu Kto Ma Lek, dziurawiec dostarcza hyperycynę, flawonoidy, hyperozyd, rutynę i kwercetynę.

Hypercyna, którą zawiera dziurawiec, pomaga w przypadku wyczerpania psychicznego oraz bezsenności. Jednocześnie wywołuje ona wrażliwość na promienie słoneczne. W związku z tym herbata z dziurawca najlepiej sprawdza się jesienią i zimą.

Pozostałe składniki cechują się działaniem moczopędnym oraz uszczelniają naczynia włosowate. Dziurawiec jest wykorzystywany przez ludzkość od setek lat. Warto po niego sięgnąć, jeśli doskwierają nam problemy gastryczne.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Mamadu, dziurawiec reguluje trawienie, łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit. Z pewnością warto sięgnąć po herbatę na jego bazie. Okazuje się, że nie można pić jej zbyt wiele.

Dziurawiec w większych ilościach może być szkodliwy

Okazuje się, że dziurawiec spożywany zbyt często, zwiększa ciśnienie tętnicze. Roślina wchodzi również w reakcję z lekami. W związku z tym nie powinny po nią sięgać osoby, które korzystają ze środków przeciwdepresyjnych, przeciwwirusowych oraz doustnych środków antykoncepcyjnych.

Dziurawiec nie jest wskazany dla osób w ciąży, karmiących piersią oraz u tych, którzy uskarżają się na problemy z nerkami i wątrobą. Herbata z dziurawca może być pijana maksymalnie dwa razy dziennie.

Jedna łyżeczka rośliny powinna być zaparzana w 250 ml wrzątku. Po 20 minutach jest już gotowa. Jednak należy pamiętać, że najlepiej wzbogacenie codziennej diety o ten dodatek powinno się skonsultować z lekarzem.

Nie tylko dziurawiec może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, jakie sekrety skrywa natka pietruszki. Nie zaszkodzi również wypróbować mikstury na bazie imbiru, miodu i kurkumy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kto Ma Lek; Mamadu

Zapraszam na nasz Instagram

Tagi: herbata