Smakosze.pl Przepisy Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji
Canva / edoneil

Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

18 lutego 2024

Doskonałość smaku nie zawsze musi iść w parze z trudnością przygotowania dania. Ta surówka udowadnia prawdziwość tej zasady. Dosłownie kilka składników łączymy tu w kolorową mieszankę, która pieści zmysły, poprawia humor i pozwala łatwiej doczekać wiosny.

Sałatka z prostym winegretem

Sekret tej sałatki tkwi w jej lekkości. Surówki, którymi zajadamy się na codzień, często składają się z doskonałych w smaku, lekkich warzyw , które następnie obciążamy sosami, zwłaszcza tymi na bazie majonezu, rzadziej jogurtu czy śmietany.

W tym wypadku kompozycja zawdzięcza świeżość i elegancję kompozycji oliwy z cytryną i musztardą , która robi tu za przyprawę, a nie ciężkawą bazę sosu. Warto przekonać się do takiego lżejszego przyprawiania surówek, bo dzięki temu składniki warzywne grają w nich pierwsze skrzypce.

papryki w trzech kolorach
fot. Canva
Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

Sałatka z papryki

W naszych sklepach spotykamy przeważnie papryki w trzech, a czasem w czterech kolorach. Dlatego nasz przepis wychodzi od czterech sztuk papryki – by można było użyć po jednym z każdej i wprowadzić więcej kolorów do naszej kompozycji!

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 1 szalotka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 50 ml oliwy
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • 15 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Surówka paprykowo-cebulowa

Z papryki odcinamy końce zostawiając korpusy w kształcie rurki. Wyjmujemy gniazdo nasienne, a korpusy kroimy w cieniutkie słupki (odkrojone końcówki papryki wykorzystujemy w innych daniach). Obie cebule przekrawamy na połówki i kroimy w cienkie pióra. Warzywa umieszczamy w miseczce.

Oliwę i sok z cytryny wlewamy do małego słoiczka. Dodajemy musztardę, słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy . Emulsję doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodając także sok z cytryny, by osiągnąć idealny balans smaków.

Winegret wylewamy na warzywa na krótko przed podaniem i mieszamy delikatnie. Ta prosta surówka jest świetnym towarzyszem posiłków.

Wypróbuj też przepisy na zimową sałatkę i schab po cygańsku .

papryka i cebula
fot. Canva
Kroję drobniutko kapustę i mieszam ją z jajkami. Moja rodzina mogłaby jeść taką kolację codziennie
Do zrobienia domowej kiełbasy nie potrzebuję specjalistycznych urządzeń. Z tym przepisem dostępna jest dla każdego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy