Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2024 19:16

Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia

domowy ser
Canva / HildaWeges

To chyba najprostszy sposób, by w domowych warunkach uzyskać doskonały i zdrowy twarożek. Choć wiele z nas może znać proste przepisy na własnoręcznie przygotowywany biały ser, mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo można je przyspieszyć.

Naprawdę gęsty jogurt

Okazuje się bowiem, że najszybszą metodą, by przygotować w domu serek twarogowy jest pozyskanie go z jogurtu. Wystarczą dwa składniki i około doby cierpliwości, by weszły ze sobą we właściwą reakcję.

Co ciekawe, składnikami tymi są jogurt naturalny i sól, a zatem produkty, które bez problemu znajdziemy w każdym sklepie. Podobnie jest z kuchennymi narzędziami – wystarczy w zasadzie miseczka, tetrowa szmatka i sitko.

domowy serek na kromce
fot. Canva
Kroję drobniutko kapustę i mieszam ją z jajkami. Moja rodzina mogłaby jeść taką kolację codziennie

Grecki jogurt

Twarożek, który przygotowujemy, funkcjonuje pod kilkoma nazwami. Najczęściej znamy go jako jogurt grecki lub skyr. Nazwy brzmią znajomo? Tak, gęste wersje tych produktów właściwie bliskie są twarogowi, choć często bywają wciąż na tyle rzadkie, by nazywać się jogurtami. Rzadziej w sklepach spotykamy też produkt pod bliskowschodnią nazwą labneh, która oznacza coś bardzo podobnego.

A jednak warto pokusić się o przygotowanie domowego twarożku, żeby mieć pewność, że do zagęszczenia go nie zostały użyte żadne dodatkowe składniki. Taki labneh powinien wyjść zresztą jeszcze gęstszy i może być użyty do różnego rodzaju potraw, które wymagają sera, a nie jogurtu.

Domowy labneh

Jogurt grecki, skyr czy labneh nazywane są też cedzonym mlekiem i nazwa ta oddaje sposób ich przygotowywania. Na początek mieszamy jogurt z solą, stosując jej łyżeczkę na ok. ¾ litra jogurtu. Mieszamy dokładnie. Na sitku układamy tetrową szmatkę i przelewamy jogurt do tak utworzonej miseczki.

Szmatkę dokładnie zawiązujemy i pozostawiamy w sitku, a je z kolei układamy w misce. Oto „cedzenie mleka”, które zapowiedziane jest w nazwie. Taka jogurtowa sakiewka powinna spędzić w lodówce około doby. 

Po tym czasie z jogurtu wytrącić się powinna większość serwatki, a w sitku zostanie gęsty serek. Możemy używać go podobnie jak zwykły lekki ser twarogowy.

Wypróbuj też przepisy na danie zapiekane w ziemniaku i ciasto z kremem i galaretką.

labneh w misce
fot. Canva
Tagi: Ser Mleko Przepis