Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schabowe
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2024 16:56

Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schabowe

schab po cygansku
youtube.com/@sprintcooking

Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.

Kotlety schabowe

Tani i powszechnie lubiany schab to jeden z najczęstszych wyborów podstawy niedzielnego obiadu. Nic dziwnego: jest jednym z najchudszych i najzdrowszych mięs w asortymencie naszych sklepów. Jednak podawany tak często potrzebuje wielu przepisów, by się nie przejadł.

Na szczęście schab wieprzowy jest też mięsem bardzo uniwersalnym. Doskonale przyrządza się go zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej, i to w wielu różnych zestawieniach. Prezentujemy przepis na tę drugą wersję. Warto zacząć przygotowywać ją wcześniej, by mięso dobrze nabrało smaku marynaty, którą je poczęstujemy.

marynowany schab
youtube.com/@sprintcooking
Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

Schab po cygańsku

Przepis ten funkcjonuje w wielu wariantach. Różnią się m.in. warzywami, które dodajemy do kotletów. Kanał Sprint cooking, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje na przykład czerwoną paprykę, cebulę i ogórki kiszone.

Składniki

  • 800 g schabu pokrojonego na kotlety
  • 6-8 pieczarek
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Pieprz, sól

Przygotowujemy pieczone schabowe

Koncentrat pomidorowy zalewamy 100 ml wody i rozprowadzamy na gładki, gęsty sos. Dodajemy pozostałe mokre składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Do marynaty dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek.

Gotową marynatą zalewamy kotlety upewniając się, że są nią równomiernie pokryte. W misce lub torebce strunowej odkładamy je do lodówki na kilka godzin. Mogą w ten sposób spędzić nawet noc.

Cebulę kroimy w pióra, paprykę w słupki lub kostkę, a pieczarki w plasterki. Przyprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy w misce. Garść wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego.

W naczyniu układamy kolejno kotlety, każdy przekładając niewielką porcją warzywnej mieszanki. Kotlety układamy tak, by nachodziły na siebie. Kiedy ułożymy wszystkie, do naczynia wysypujemy resztę pokrojonych warzyw i zalewamy resztą marynaty. 

Możemy posypać całość startym serem – smak będzie wtedy pełniejszy, ale wzrośnie też kaloryczność dania. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. godzinę, aż schab stanie się miękki.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę i pyszną zimową sałatkę.

schab z warzywami
youtube.com/@sprintcooking