Do zrobienia domowej kiełbasy nie potrzebuję specjalistycznych urządzeń. Z tym przepisem dostępna jest dla każdego
Domowa masarnia? Brzmi jak coś niezwykle skomplikowanego. Ale z tym przepisem bez większych problemów zrobimy sobie domową kiełbasę – zgodnie z własnym gustem i bez sztucznych konserwantów.
Domowa kiełbasa
Wędliny, które przygotowujemy zazwyczaj, to po prostu pieczone mięso – czasem schab, który zostanie z obiadu lub grillowana pierś kurczaka. A co gdyby pokusić się o coś jeszcze bardziej „wędliniarskiego"? Domowa kiełbasa sprawdzi się świetnie i przez długie dni będzie najlepszym dodatkiem do kanapek i przekąską.
W przepisie, który prezentujemy, za smak wędzenia odpowiada wędzona sproszkowana papryka. Czasem w sklepach udaje się też kupić tzw. ekstrakt dymu wędzarniczego. To sposób na nadanie produktom wędzonego posmaku. Warto poszukać i wypróbować ten nietypowy składnik.
Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schaboweKiełbasa bez wędzenia
Można też zupełnie zrezygnować z wędzonego posmaku – w końcu nie jest on obowiązkowym elementem kiełbasy. Tak zrobił autor kanału Spróbujemy!, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.
Składniki
- 600 g karkówki wieprzowej
- 400 g mięsa z udek kurczaka
- ½ łyżeczki gorczycy
- Łyżeczka ziaren pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka soli peklowej
- Łyżeczka majeranku
- Łyżka wędzonej papryki
Przygotowanie kiełbasy w domowych warunkach
Najładniejsze części kurczaka i karkówki kroimy w kostkę o boku ok. 1 centymetra, a bardziej tłuste i te ze skórą mielimy w maszynce. Do mięsnej mieszanki dodajemy łyżeczkę rozbitego w moździerzu pieprzu i gorczycy. Przecieramy czosnek na tarce o drobniutkich okach i dodajemy wraz z suszonym czosnkiem.
Masę mięsną dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. 50 ml zimnej wody lub więcej, jeśli konsystencja tego wymaga. Mięso odkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po wyjęciu układamy je na powierzchnię rozciętego na pojedynczą warstwę arkusza kuchennego lub folii kuchennej. Zawijamy w rulon i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Można dodatkowo obwiązać kiełbaskę sznurkiem w dwóch-trzech miejscach.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wyłączamy palnik i wrzucamy kiełbasę. Parzymy ją przez ok. 2 godziny w temperaturze wahającej się w granicach 80-90 stopni. Po upływie tego czasu rozcinamy opakowanie, a kiełbasę obtaczamy w wędzonej papryce i majeranku. Odstawiamy do wystudzenia w chłodne miejsce.
Wypróbuj też przepisy na kluseczki z mięsa z rosołu i schab po cygańsku.