Smakosze.pl Przepisy Migdałowe ciasto bez pieczenia od siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/olvas, Getty Images

Migdałowe ciasto bez pieczenia od siostry Anastazji

28 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Migdałowe ciasto od siostry Anastazji nie wymaga nawet pieczenia, dlatego może go przygotować praktycznie każdy. Dodatkowo proces jest banalnie prosty, co jest jego kolejną zaletą. Jego smak oraz wygląd zachwycają wszystkich miłośników słodyczy. Niżej pokazujemy krok po kroku całą recepturę. Przygotowanie deseru przeważnie zajmuje około 30 minut.

Ciasto migdałowe ma zawsze wyjątkowy smak, którego nie da się znaleźć nigdzie indziej. Przepis siostry Anastazji jest idealny dla osób, które czują się mało komfortowo z używaniem piekarnika.

Połączenie słonych krakersów ze słodyczą kremu budyniowego sprawia, że na języku czuć prawdziwą symfonię smaków. Kawałek takiego ciasta doskonale pasuje z kubkiem herbaty lub filiżanka kawy.

Przepis na ciasto migdałowe bez pieczenia

Składniki:

  • 3 opakowania krakersów

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 420 ml śmietany 30%

  • cukier puder 3 łyżki

  • żelatyna 2 łyżki

  • 115 g płatków migdałowych

  • 1 l mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka skrobi

  • 1 szklanka cukru

  • 1 jajko

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

  • kostka masła

Zacznij od podprażenia na suchej patelni płatków migdałów. Gdy uzyskają brązowy kolor, zdejmij je z gazu. 3/4 mleka wlej do garnka, a resztę połącz z mąkami, budyniem oraz jajkiem. Możesz użyć do tego miksera lub blendera, aby przyspieszyć mieszanie.

Mleko w garnku postaw na gazie, wsyp do niego szklankę cukru i dodaj cukier. Zagotuj. Gdy zacznie bulgotać, powoli wlewaj do niego mleko z resztą składników. Gdy budyń stanie się gęsty, odstaw go do ostudzenia - najlepiej pod przykryciem, aby nie powstał kożuch na jego powierzchni.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. wody, ubij śmietanę na pianę i połącz ją z żelatyną. Na dnie formy ułóż krakersy, wyłóż je masą budyniową, na nią połóż kolejną warstwę krakersów, posmaruj je masą krówkową, kolejna porcja krakersów, połóż bitą śmietanę, a całość obsyp migdałami. Wstaw ciasto do lodówki, aż stężeje. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Ciasto migdałowe

Źródło zdjęcia: canva/riderfoot, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy