Mikołajkowe babeczki w kształcie reniferów
Zbliżają się mikołajki. Nic tak nie umili tego czasu dzieciom, jak wyjątkowy deser. Zaskoczcie je pysznymi babeczkami z czekoladą w kształcie reniferów. Kilka składników i odrobina cierpliwości zaowocują pięknymi przysmakami, które w pamięci podopiecznych pozostaną na długo.
Desery czekoladowe smakują chyba każdemu. Ten smakołyk może stanowić bazę do wielu ciast np. piankowego bez pieczenia . Często stanowi też pyszny dodatek tak jak w przypadku tych racuchów . W Mikołajki polecamy wrzucić trochę czekolady do ciasta na muffiny i udekorować je pysznym kremem kakaowym ze śmietanką. Zatopimy w nim inne rarytasy. Będzie smacznie i pięknie.
Przepis na świąteczne muffiny w kształcie reniferów
Składniki na ciasto:
-
210 g mąki pszennej
-
120 g masła w temperaturze pokojowej
-
200 g cukru
-
1 jajo
-
150 ml ciepłego mleka
-
70 g gorzkiej czekolady
-
2 łyżeczki przyprawy do piernika
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Składniki na polewę:
-
200 g gorzkiej czekolady
-
140 ml śmietany 36%
Do dekoracji:
-
precelki
-
cukierki typu draże
-
gorzka czekolada
-
biszkopty
-
masa cukrowa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawiamy na bok. Czekoladę siekamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Miksując na najwyższych obrotach, dodajemy jajo. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy na przemian suche składniki z miski i mleko. Miksujemy krótko — jedynie do momentu połączenia się składników.
Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy ja z masą. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Ciasto wykładamy mniej więcej do 2/3 wysokości każdej papilotki. Pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy patyczek zanurzony w cieście będzie suchy.
Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy polewę. Śmietanę zagotowujemy. Łączymy ją z posiekana czekoladą. Mieszamy rózgą do czasu, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Gdy polewa nieco zgęstnieje, rozsmarowujemy ją na babeczkach. Zdobimy je tak, by uzyskać buzie reniferów. Dodatki układamy, delikatnie dociskając je do polewy. Oczka i usta zwierzątek przygotowujemy z polewy czekoladowej, używając małego rękawa cukierniczego.
Źródło zdjęcia: canva/narong27
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: domowe-wypieki