Mistrzowie kuchni robią rosół tylko w ten sposób. Sekret tkwi w 1 detalu
Rosół od lat gości na naszych stołach. Królewska zupa zasługuje na królewskie traktowanie. W prosty sposób możesz wynieść ją na absolutne wyżyny smaku. Wystarczy, że przed ugotowaniem wywaru upieczesz wszystkie składniki, przez co zyskasz aromatyczny pieczony rosół.
Pieczony rosół ma nieporównywalne bogatszy smak
Przygotowanie pieczonego rosołu nie jest trudniejsze, niż tej klasycznej wersji. Należy na niego zarezerwować niego więcej czasu. Dodatkowe minuty przydadzą się na rozgrzanie piekarnika i odpowiednie przyrumienienie wszystkich produktów. Obłędny aromat roznoszący się po mieszkaniu da świetną zapowiedź finalnego efektu.
Pieczony rosół możesz przygotować z takich jak zazwyczaj składników. Gatunki mięsa i proporcje warzyw dopasuj pod swoje preferencje. Z każdego ukochanego przepisu zupa wyjdzie tak samo wyśmienita. Gorąco zachęcamy do tej prostej, ale znaczącej modyfikacji.
Przepis na aromatyczny pieczony rosół
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 kawałek szpondru wołowego
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 por
- 3 cebule
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- sól i pieprz do smaku
- makaron do podania
Jak ugotować pyszny pieczony rosół?
Piekarnik nastaw na 200 stopni . W czasie nagrzewania przygotuj składniki do pieczonego rosołu . Na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia wyłóż mięso oraz wszystkie warzywa . Całość oprósz solą i pieprzem.
Produkty na pieczony rosół włóż do piekarnika . Powinny spędzić w nim ok. 60 minut . W międzyczasie całość ma zmięknąć i apetycznie się zrumienić . Równocześnie nabierze też intensywnego, nieco myśliwskiego aromatu .
Po upływie wymaganego czasu mięso i warzywa przełóż do dużego garnka . Zalej je wodą tak, aby płyn dobrze przykrywał wszystkie składniki . Dorzuć też liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu . Całość gotuj na minimalnej mocy palnika przez 2-3 godziny .
Po ugotowaniu pieczony rosół dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem . Wywar następnie odcedź od pozostałych produktów . Podawaj na gorąco z ugotowanym osobno makaronem . Przed podaniem możesz udekorować zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem . Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Szefowa Kuchni. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Najlepszą mieszankę mięsa na rosół możesz podpatrzeć u Magdy Gessler . Z nami będziesz doskonale wiedzieć co począć z pieniącym się rosołem .