Gessler nie oszczędza na rosole. Wybiera konkretną, najlepszą mieszankę mięs
Pyszny rosół można przygotować na wiele sposobów. Magda Gessler stawia na klasykę i przyrządza zupę na mięsie drobiowym i wołowinie. Danie doprawia lubczykiem i natką pietruszki. Jest tak pyszne, że musicie spróbować.
Przepis na rosół Magdy Gessler
Przyrządzenie smacznego rosołu nie musi być skomplikowane. Liczy się przede wszystkim czas i wysokiej jakości składniki. Nie brakuje ich w recepturze Magdy Gessler, która stawia na różne rodzaje mięsa, uzyskując głęboki i bogaty smak potrawy.
Składniki:
- 1 korpus z indyka
- 1 indycza szyja
- 2 uda z kurczaka
- mostek, szponder lub pręga wołowa
- 2 niezbyt duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 2 średnie cebule
- 1 mały por
- pół niewielkiego selera
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować pyszny rosół? Magda Gessler zdradziła swój przepis
Zaczynamy od oczyszczenia mięsa. Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez godzinę. W międzyczasie myjemy wszystkie warzywa, a cebule opalamy w płomieniu palnika.
Obraną włoszczyznę, pora oraz cebule wrzucamy do rosołu. Dodajemy też lubczyk, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, liście laurowe i gałązki natki pietruszki związane sznurkiem.
Dalej gotujemy na niewielkim ogniu. Po 90 minutach odcedzamy zupę na sicie i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.
Jak podać rosół?
Tradycyjna zupa najlepsza jest z dodatkiem makronu, najlepiej domowej krajanki czy nitek. Wiele osób dodaje też pokrojoną w talarki marchew i wsypuje posiekaną natkę pietruszki. Te dodatki także poleca Magda Gessler.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z kurkumą i imbirem, która świetnie wzmocni odporność. Być może spodoba wam się też bezmięsna receptura — wcale nie brakuje jej smaku i aromatu.
Źródło: pyszności