Mizeria z ogórkami małosolnymi. Nowa wersja kultowej klasyki
Ogórki małosolne są doskonałym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ze smakowitego rarytasu przyrządzić również mizerię. Będzie niezwykle chrupiąca i aromatyczna. Jeśli znudziła wam się klasyczna wersja obiadowej surówki, musicie spróbować naszego nowego patentu.
Ogórki małosolne są nietypowym materiałem na mizerię. Zwłaszcza jeśli najczęściej sięgamy po kremową wersję ze słodką śmietaną . Warto jednak dać szansę w tej odsłonie. Przyjemna chrupkość warzyw sprawi, że dodatek nabierze charakteru. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą mizerię z ogórkami małosolnymi
Składniki:
-
6 niewielkich ogórków małosolnych
-
1 mała cebula
-
4 łyżki śmietany 18%
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie mizerii:
Ogórki małosolne wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Kroimy je w grubsze plastry. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Warzywa łączymy ze sobą w większej misce, a następnie dodajemy śmietanę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przyrządzania mizerii:
-
Jeżeli surowa cebula jest dla nas zbyt ostra, możemy ją pominąć. Smak warzywa złagodzi też przelanie go wrzątkiem.
-
Mizeria będzie lżejsza, jeśli zamiast śmietany użyjemy jogurtu naturalnego. Wykorzystując produkt sojowy, przygotujemy wegańską wersję popularnej surówki.
-
Warto samodzielnie przygotować ogórki małosolne. Na naszej stronie znajdziecie niezawodny przepis , z którym zrobicie je niemalże ekspresowo.
Źródło zdjęcia: canva/AnjelaGr
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
-
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
-
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: gotujmy