Smakosze.pl
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami

canva/arfo

Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica jest jednym z częstych wyborów o poranku. Sycące i smaczne danie będzie jeszcze lepsze, gdy masę jajeczną połączymy z boczkiem i pomidorami. Chłopski specjał jest niezwykle kolorowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Musicie go spróbować.

Jajecznica po chłopsku jest kolejną smaczną odsłoną śniadaniowego klasyku. Po znakomitej wersji z boczniakami i włoskim specjale z cukinią przyszedł czas na bardziej swojską opcję. Podsmażony boczek i świeże pomidory doskonale komponują się z delikatną jajeczną masą. Skusicie się?

Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem

Kultowy, staropolski przepis na leguminę z 1871 r. Zachwyca smakiem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą jajecznicę po chłopsku

Składniki:

  • 8 jaj

  • 2 średnie pomidory

  • 4 plastry boczku

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki

  • 8 łyżek mleka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie jajecznicy po chłopsku:

Jajka oczyszczamy, a następnie wbijamy je do miski. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Doprawiamy wedle uznania. Całość starannie mieszamy np. widelcem, jednocześnie roztrzepując masę.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, by usunąć z nich skórkę. Kroimy je na kawałki. Boczek siekamy. Na patelni topimy masło, a gdy się rozgrzeje, dodajemy pokrojone wcześniej składniki. Podsmażamy przez jakiś czas.

Boczek powinien się nieco zrumienić, a pomidory zredukować. Wtedy wlewamy masę jajeczną i mieszamy ją z zawartością patelni. Smażymy do czasu, aż jajecznica zetnie w stopniu, jaki nam odpowiada.

Gotowe danie przenosimy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Możemy oprószyć je dodatkowa porcja pieprzu. Podajemy ze świeżym domowym chlebem. Smacznego.

Jajecznica z boczkiem i pomidorami jest wyśmienita

Jajecznica z boczkiem i pomidorami jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >