Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie

Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie

Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami
canva/arfo

Jajecznica jest jednym z częstych wyborów o poranku. Sycące i smaczne danie będzie jeszcze lepsze, gdy masę jajeczną połączymy z boczkiem i pomidorami. Chłopski specjał jest niezwykle kolorowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Musicie go spróbować.

Jajecznica po chłopsku jest kolejną smaczną odsłoną śniadaniowego klasyku. Po znakomitej wersji z boczniakami i włoskim specjale z cukinią przyszedł czas na bardziej swojską opcję. Podsmażony boczek i świeże pomidory doskonale komponują się z delikatną jajeczną masą. Skusicie się?

Przepis na wyśmienitą jajecznicę po chłopsku

Składniki:

  • 8 jaj

  • 2 średnie pomidory

  • 4 plastry boczku

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki mąki

  • 8 łyżek mleka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie jajecznicy po chłopsku:

Jajka oczyszczamy, a następnie wbijamy je do miski. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Doprawiamy wedle uznania. Całość starannie mieszamy np. widelcem, jednocześnie roztrzepując masę.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, by usunąć z nich skórkę. Kroimy je na kawałki. Boczek siekamy. Na patelni topimy masło, a gdy się rozgrzeje, dodajemy pokrojone wcześniej składniki. Podsmażamy przez jakiś czas.

Boczek powinien się nieco zrumienić, a pomidory zredukować. Wtedy wlewamy masę jajeczną i mieszamy ją z zawartością patelni. Smażymy do czasu, aż jajecznica zetnie w stopniu, jaki nam odpowiada.

Gotowe danie przenosimy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Możemy oprószyć je dodatkowa porcja pieprzu. Podajemy ze świeżym domowym chlebem. Smacznego.

Jajecznica z boczkiem i pomidorami jest wyśmienita
Jajecznica z boczkiem i pomidorami jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku