Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Jajecznica jest jednym z częstych wyborów o poranku. Sycące i smaczne danie będzie jeszcze lepsze, gdy masę jajeczną połączymy z boczkiem i pomidorami. Chłopski specjał jest niezwykle kolorowy, aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Musicie go spróbować.
Jajecznica po chłopsku jest kolejną smaczną odsłoną śniadaniowego klasyku. Po znakomitej wersji z boczniakami i włoskim specjale z cukinią przyszedł czas na bardziej swojską opcję. Podsmażony boczek i świeże pomidory doskonale komponują się z delikatną jajeczną masą. Skusicie się?
Przepis na wyśmienitą jajecznicę po chłopsku
Składniki:
8 jaj
2 średnie pomidory
4 plastry boczku
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
8 łyżek mleka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie jajecznicy po chłopsku:
Jajka oczyszczamy, a następnie wbijamy je do miski. Wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Doprawiamy wedle uznania. Całość starannie mieszamy np. widelcem, jednocześnie roztrzepując masę.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, by usunąć z nich skórkę. Kroimy je na kawałki. Boczek siekamy. Na patelni topimy masło, a gdy się rozgrzeje, dodajemy pokrojone wcześniej składniki. Podsmażamy przez jakiś czas.
Boczek powinien się nieco zrumienić, a pomidory zredukować. Wtedy wlewamy masę jajeczną i mieszamy ją z zawartością patelni. Smażymy do czasu, aż jajecznica zetnie w stopniu, jaki nam odpowiada.
Gotowe danie przenosimy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Możemy oprószyć je dodatkowa porcja pieprzu. Podajemy ze świeżym domowym chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalny sposób na domową galaretkę z owocami. Lepsza i tańsza niż ze sklepu
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: doradcasmaku