Smakosze.pl Porady Młody bób już króluje na straganach. Niestety, mnóstwo Polaków popełnia błąd w jego przyrządzaniu
canva/Imágenes de oiasson

Młody bób już króluje na straganach. Niestety, mnóstwo Polaków popełnia błąd w jego przyrządzaniu

5 czerwca 2023

Młody bób jest znakomity w smaku i niesamowicie cenny. Właśnie zaczął pojawiać się na targowiskach. Nim jednak zabierzemy się za jego przyrządzanie, warto zapoznać się z najczęściej popełnianymi błędami. Najważniejszym jest długie gotowania.

Młody bób najlepszy na surowo

Ziarno obfituje w błonnik, białko i wiele cennych witamin — przede wszystkim A, C, E, K i kwas foliowy. Najlepszym sposobem na ich przyswojenie jest zjedzenie go na surowo. Młody bób w tej postaci wcale nam nie zaszkodzi, a jego smak będzie znakomity.

Aby mieć pewność, że jest pozbawiony zanieczyszczeń i delikatny, warto go wcześniej zblanszować, czyli przelać wrzątkiem. W tej postaci pasuje do obiadu, sałatek i jako przekąska.

Sernik Ani Lewandowskiej nie ma twarogu i glutenu. Zastępuje go w niezwykły sposób

Kiedy gotować bób?

W końcówce sezonu skórka bobu jest już twardsza i na tyle czasem nieprzyjemna, że wiele osób usuwa ją, by przypadkiem nie wywołała dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Wtedy warzywo zdecydowanie należy ugotować.

Nie przesadzajmy jednak z długością obróbki termicznej. Po przyrządzeniu bób wciąż powinien być półtwardy. Rozgotowywanie go na papkę nie posłuży zachowaniu smaku i pozbawi produkt składników odżywczych.

Jak wybierać bób?

Polecamy kupowanie warzywa niepaczkowanego. Choć trudno je dostać, należy wiedzieć, że przechowywane w woreczkach ziarna w upalne dni potrafią skisnąć. Jeśli wiec nie mamy dostępu do produktu bez opakowań, lepiej wybrać się po niego wcześnie rano.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z bobem w roli głównej. Spróbujcie go koniecznie w odsłonie z czosnkiem i koperkiem — jest znakomity. Być może skuszą was też smaczne i pełne roślinnego białka kopytka .

Młody bób jedz na surowo.png
canva/al62


Pracowała w cateringu dla szpitala. Teraz opowiedziała o niecnych praktykach
Hitowa pułapka na muszki owocówki. Zrobisz ją z 3 prostych składników
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy