Sernik Ani Lewandowskiej nie ma twarogu i glutenu. Zastępuje go w niezwykły sposób
Sernik można przygotować ze składników pochodzenia roślinnego. Anna Lewandowska zastępuje twaróg kaszą jaglaną, a deser wciąż ma niesamowity smak i przyjemną konsystencję. Jest prosty w wykonaniu. Musicie spróbować.
Przepis na roślinny sernik Anny Lewandowskiej
Znakomity wypiek żony znanego piłkarza będzie świetnym deserem dla osób, które unikają w swojej diecie produktów odzwierzęcych oraz glutenu. Ciasto jest wegańskie i z pewnością zachwyci was smakiem. Warto się skusić.
Składniki na spód:
- 6 sztuk daktyli bez pestek
- 100 g wiórków kokosowych
- 30 g oleju kokosowego
Składniki na masę:
- 200 g kaszy jaglanej
- 100 ml gęstej części mleczka kokosowego
- 80 cukru kokosowego
- 60 g oleju kokosowego
- 60 g masła orzechowego
- 1 cytryna
Jak zrobić smaczny sernik? Lewandowska nie używa twarogu
Zaczynamy od opłukania i ugotowania kaszy jaglanej. Ziarno studzimy. W tortownicy umieszczamy papier do pieczenia. Daktyle blendujemy wraz z płynnym olejem kokosowym i wiórkami.
Z masy formujemy spód sernika i przenosimy całość do lodówki na 1-2 godziny. Chłodną kaszę przy pomocy blendera łączymy z gęstym mleczkiem kokosowym, stopionym i przestudzonym olejem kokosowym, cukrem kokosowym, masłem orzechowym oraz sokiem z cytryny.
Gdy uzyskamy konsystencję zbliżoną do budyniu, przenosimy do formy i wyrównujemy wierzch. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Jak podać sernik bez nabiału?
Ciasto można udekorować polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Świetnie pasuje też dodatek świeżych owoców lub dżemu czy syropu. Przetestujcie np. maliny w słodkiej zalewie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na serniki. Spróbujcie koniecznie niesamowicie czekoladowej Izaury — skradnie niejedno serce. Być może skusi was też roślinna alternatywa sernika krakowskiego wykonana z tofu.
Źródło: hpba