Smakosze.pl Przepisy Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy
TikTok @kucharzmaciej

Moczenie w mleku i cebuli to nie wszystko. Kucharz pokazał, jak schabowe robią zawodowcy

17 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kucharz Maciej pokazał najlepszy patent na kotlety schabowe. Dla niego samo namaczanie w mleku jest niewystarczające. Po nocnym marynowaniu mięso należy natrzeć aromatyczną pasta z czosnku oraz soli. Dzięki temu smak smażonych kotletów jest nie do podrobienia.

Kotlety schabowe z czosnkiem to prawdziwy hit

To, że kotlety schabowe należy namoczyć w cebuli z mlekiem, wie już niemal każdy. Dzięki temu mięso kruszeje i po przyrządzeniu pozostaje soczyste. Kucharz Maciej pokazał, że w łatwy sposób można wynieść tę potrawę na kolejny poziom. Aby tego dokonać, potrzebne są tylko 2 proste składniki.

Zawodowiec zdradził jeszcze jedną ważną rzecz dotyczącą kotletów schabowych. Nie rozbija ich bardzo cienko, jak to się przyjęło w większości domów. Płat schabu po rozbiciu powinien mieć ok. 5 mm grubości. Dzięki temu w każdym kęsie dania czujemy doskonały, mięsny smak.

Kupując mięso mielone zawsze zwracaj uwagę na ten dopisek. Unikniesz rozczarowania

Przepis na zawodowe kotlety schabowe

Składniki:

  • 300 g schabu środkowego
  • 1 cebula
  • mleko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej do smażenia

Jak zrobić obłędne kotlety schabowe z czosnkiem?

Zacznij od przygotowania mięsa na kotlety schabowe . W tym celu gruby plaster schabu przekrój na 2 równe połowy . Odkrój białą błonkę, przykryj kotlety folią i rozbij je z obu stron. Następnie przełóż je do miski .

Cebulę do kotletów schabowych pokrój w mniejsze kawałki . Dodaj ją do naczynia z rozbitym mięsem, przypraw solą i pieprzem. Składniki zalej mlekiem, przykryj folią i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc .

Po upływie wymaganego czasu wyjmij kotlety schabowe z mleka . Osusz za pomocą ręcznika papierowego. Ponownie dopraw je solą oraz pieprzem .

Przygotuj pastę do kotletów schabowych . W tym celu czosnek obierz i drobno pokrój. Oprósz go solą, a następnie rozetrzyj na gładką masę za pomocą ostrza noża . Do zrobienia pasty możesz użyć także blendera .

Kotlety schabowe natrzyj z obu stron czosnkiem . Na osobnych talerzykach przygotuj mąkę, rozkłócone jajka oraz bułkę tartą. Kotlety panieruj kolejno w tych trzech składnikach w podanej kolejności .

Na patelni dobrze rozgrzej olej . Kiedy będzie gorący, wyłóż na niego kotlety schabowe. Smaż z obu stron na złocisty apetyczny kolor . Kotlety świetnie komponować się będą z zasmażaną kapustą i gotowanymi ziemniakami. W tym przepisie smak kotletów uświetniają 2 uwielbiane dodatki . Miłośnikom mielonych polecamy sprawdzenie tego smakowitego sposobu .

Źródło: TikTok @kucharzmaciej

Pilny komunikat Sanepidu. Dotyczy sklepów spożywczych w całej Polsce
Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy