Rewolucyjny przepis na kotlety schabowe
Kotlety schabowe rzadko kiedy przygotowywane są na różne sposoby. Najczęściej jest to zwykły rozbity schab w panierce i smażony na oleju lub smalcu. Poniższa wersja jest o wiele bogatsza i smaczniejsza, więc każdy, kto jej spróbuje, natychmiast się zakocha.
Przygotowanie takich kotletów schabowych jest przy okazji banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich - nie trzeba wszak drobno kroić czy szatkować, a utrzymanie temperatury patelni jest intuicyjne i wyjątkowo łatwe.
Przepis na kotlety schabowe z niesamowitymi dodatkami
Choć pierwszą rolę gra zdecydowanie schab, tak najważniejszym dodatkiem jest ser. Po rozpuszczeniu tworzy przyjemną konsystencję, a jego smak i soczystość dodatkowo wspomagają i tak pyszne i delikatne kotlety schabowe. Podczas jedzenia trzeba jednak uważać, aby nie poparzyć się gorącym serem.
Szynka powinna być jak najlepszej jakości, najlepiej wędzona. Dzięki dymnemu aromatowi osiągamy znacznie bogatszą kompozycję nut smakowych i zapachowych. Finalne danie jest mimo wszystko dość kaloryczne, więc zaleca się, aby nie spożywać go zbyt często.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe właściwości soku z kiszonej kapusty. Tutaj z kolei prezentujemy niecodzienne zastosowania papieru do pieczenia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni.
Przepis na schabowy z serem i szynką
Składniki:
4 kotlety schabowe
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego
2 jajka
bułka tarta
oregano
sól
pieprz
olej
Na początek należy przygotować mięso. Każdy kotlet dokładnie rozbij, przykrywając je folią spożywczą - dzięki temu unikniesz rozbryzgów z mięsa na sprzęt kuchenny. Po rozbiciu przełóż je do czystego talerza, możesz doprawić je solą i pieprzem, lub poczekać do panierowania.
Roztrzep jajko z dodatkiem oregano. Na każdym plastrze rozbitego schabu połóż plasterek sera oraz szynki. Złóż mięso na pół tak, aby z brzegów nie wystawały kawałki szynki czy sera. Obtocz kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż każdy z kotletów z obu stron, aż uzyskasz na nich złotą skórkę. Podawaj z ziemniakami w formie puree oraz mizerią. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl