Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. Ten dodatek kompletnie odmieni kotlety mielone
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.06.2023 10:40

Zetrzyj na tarce i wymieszaj z mięsem. Ten dodatek kompletnie odmieni kotlety mielone

Kotlety mielone w nowej odsłonie
Canva

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Każdy robi je odrobinę inaczej. Przeważnie do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko i bułkę. Jednak kultowe mielone wyjdą o niebo lepiej, jeśli wzbogacimy je o ogórki kiszone. Dzięki nim będą bosko soczyste. Istotny jest jeszcze jeden dodatek.

Najlepszy przepis na kotlety mielone

Nie da się ukryć, że kotlety mielone są jednym z najpopularniejszych polskich dań. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je praktycznie codziennie. Mielone zyskają na smaku dzięki niepozornym dodatkom.

Któż nie lubi ogórków kiszonych? Zazwyczaj są traktowane jako dodatek do obiadu. Jednak równie dobrze mogą grać pierwsze skrzypce. Tak właśnie jest w przypadku kotletów mielonych z ogórkami kiszonymi. Oprócz nich smaku i soczystości nadaje także musztarda. Jakich składników będziemy potrzebować?

Kuroń pokazał najlepszy patent na ogórki małosolne. Jedna czynność jest kluczowa

Kotlety mielone z ogórkiem kiszonym - obiadowy hit

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do smażenia (najlepszy będzie smalec)

Jak przygotować kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Mięso mielone wrzuć do sporej miski. Dodaj do niego rozdrobnioną cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek, bułkę tartą i przyprawy. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce. Przełóż je do miski z mięsem. Całość wzbogać o musztardę.

Masę na kotlety mielone starannie wyrabiaj. Powinna być jednolita. Uformuj z niej kotlety. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni roztop smalec. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wyłóż na niego kotlety mielone.

Mięsne specjały smaż z obu stron. Kiedy będą już złociste, połóż je na ręczniki papierowe. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Do kotletów mielonych koniecznie podaj pieczone ziemniaki. Niedawno prezentowaliśmy najlepszy przepis na ten dodatek obiadowy.