Smakosze.pl Przepisy Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnik
Youtube/ PrzySmaki

Moi bliscy wolą sałatkę imieninową od jarzynowej. Powodem jest ten składnik

18 września 2023

W moim domu sałatka imieninowa stała się prawdziwym kulinarnym hitem. Rodzina się nią zajada i lubi dużo bardziej od sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden składnik, który nadaje sałatce imieninowej wyjątkowego smaku. Polecam przepis na tę pyszną sałatkę.

Sałatka imieninowa, czyli palce lizać

Na polskich stołach zwykle króluje sałatka jarzynowa. Podajemy ją podczas przyjęć okolicznościowych, świąt, albo bez okazji. Wszystko dlatego, że uwielbiamy smak tej tradycyjnej sałatki z majonezem. Jednak u mnie w domu sałatka jarzynowa zeszła na drugi plan.

Odkąd przyrządzam sałatkę imieninową, moja rodzina chce jeść tylko tę sałatkę. Dodaje do niej paprykę konserwową, która sprawia, że smakuje wyjątkowo i jest wyrazista. Polecam przepis na sałatkę imieninową, którą możesz robić nie tylko z okazji imienin.

papryka
Canva/ddesign
Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

Jak zrobić sałątkę imieninową?

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • puszka groszku zielonego
  • małą puszka kukurydzy
  • 10 plastrów sera żółtego
  • 7 ogórków konserwowych
  • papryka konserwowa
  • cebula dymka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • musztarda

Do miski dodaję musztardę, jogurt i majonez. Robię z tych składników sos i dodaje sól oraz pieprz. Dodaję oliwę i zalewę z ogórków. Wszystko dokładnie mieszam. Teraz dodaję jajka.

Można przecisnąć je przez specjalne sitko, to nam przyspieszy pracę. Dorzucamy groszek, kukurydzę, kroimy ser żółty . Dodajemy do miski krojone ogórki konserwowe i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz kroimy paprykę konserwową marynowaną. Siekamy dymkę i wszystko mieszamy. Miskę z sałatką wstawiamy do lodówki.

Słodka papryka konserwowa, czyli tajemnica smaku

Słodka papryka konserwowa jest w sałatce imieninowej ważnym składnikiem. Nadaje ona jej wyrazistego i pysznego smaku. Możemy dodać jej trochę więcej, jeśli lubimy smak papryki . Sałatka po wyjęciu z lodówki jest już gotowa do podania.

Jest ona bardzo smacznym dodatkiem do innych dań, wędlin i kanapek. Warto ją przyrządzić, bo smakuje nawet lepiej od sałatki jarzynowej . Robimy ją szybko, a znika w mgnieniu oka, bo jest pyszna. Pisaliśmy o pysznej sałatce z pora. Radziliśmy, jak zrobić sałatkę urodzinową.

sałatka
Canva/kirilllutz

Źródło: YouTube/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności
Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy