Smakosze.pl

canva/pixelshot

Sok z pigwowca robię bez sokowirówki. Mam szybszy i lepszy patent

18 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.

Prosty i smaczny sok z pigwowca

Z owocu pigwowca można przygotować znakomite przetwory. Utarło się jednak, że zrobienie soku jest trudne i wymaga sokowirówki. Nic bardziej mylnego. Wystarczą proste składniki i czas. Warto spróbować.

Składniki:

  • 2 kg pigwowca
  • 2 kg cukru
  • 2 nieduże laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 6 nasion kardamonu

Lista produktów długa nie jest. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w kardamon i cynamon w kawałku, bo dzięki nim sok będzie bardziej aromatyczny. O tym, jak przygotować ten specjał piszemy w dalszej części artykułu.

Sok z pigwowca bez sokowirówki.jpg
canva/RoniMeshulamAbramovitz
Placki lepsze niż racuchy

Moje dzieci wolą te placki od zwykłych racuchów. Ciasto robię na bazie prostego składnika, znika cała porcja

CZYTAJ DALEJ

Sok z pigwowca zrobicie bez sokowirówki. Wystarczy cierpliwość

Zaczynam od umycia pigwowca. Następnie kroję go na kawałki i umieszczam w większym garnku wraz z przyprawami w kawałku. Wsypuję również cukier i starannie wszystko mieszam.

Gotuję na niewielkim ogniu przez godzinę, czas licząc od momentu, gdy owoce zaczną delikatnie pyrkać. Pigwowiec puści w tym czasie sporo soku. Usuwam przyprawy.

Twardą masę rozgniatam ostrożnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków — w ten sposób staram się wydobyć z pigwowca jeszcze więcej płynu. Całość odcedzam i przelewam do czystych butelek.

Jak jeszcze podawać pigwowca?

Sok z owocu oczywiście znakomicie pasuje do czarnej herbaty. Można jednak dodawać świeże plastry do napoju. Wystarczy je obrać i usunąć gniazda nasienne. Świetnie zastąpią cytrynę.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z sezonowych produktów. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smakowity syrop z malin . Późne odmiany polskiej jagody można jeszcze znaleźć na bazarkach. Być może skusi was też orzeźwiający dżem z cukinii i cytryn .

Pyszny sok z pigwowca.jpg
canva/peredniankina


 

zupa z 4 składników

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

CZYTAJ DALEJ
Czosnek i goździki

Wbij goździki w czosnek i zostaw w kuchni. Uporczywy problem zniknie, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >