Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.09.2023 14:09

Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności

kotlety mielone
YouTube/Kuchnia Marioli

Kotlety mielone są jednym z bardziej lubianych dań obiadowych w moim domu. Jednak to ciocia Wanda jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Jedna czynność sprawia, że kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne. Poznajcie patent cioci Wandy na mielone. 

Kotlety mielone, czyli smacznie i szybko

Kotlety mielone to bardzo popularne danie obiadowe w Polsce. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką je robimy na obiad. Mielone możemy smażyć, ale też piec w piekarniku. U mnie w domu często ta smaczna potrawa gości na stole.

Przepis na kotlety mielone dostałam od cioci Wandy. Jej mielone nie mają sobie równych i są obłędnie smaczne. Wszystko dzięki jednej czynności, którą ciocia stosuje. Polecam doskonały patent na kotlety mielone. Są soczyste, mięciutkie i aromatyczne.

kotlet mielony.jpg
Canva / mtoome
Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

Pyszne mielone, czyli trzy rodzaje mięs

Ciocia Wanda kotlety mielone robi z trzech rodzajów mięs. Łączy mięso wieprzowe, wołowe i z indyka. Dzięki temu mielone mają idealną konsystencję i pyszny smak. Ciocia dodaje do mięsa też jajko i bułkę.

Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi i masło. To sprawia, że mielone mają wyjątkowy aromat. Tego nie zapewni im użycie oleju roślinnego. Kotlety mielone najpierw smażymy na dużym ogniu, ale potem go zmniejszamy. Smażymy, by były zarumienione z każdej strony.

Ta jedna czynność, czyli idealne mielone

Ciocia Wanda nigdy po usmażeniu nie wykłada kotletów mielonych od razu na talerz. Zanim to zrobi, dusi je w rondelku. Dodaje 2 łyżki masła i wodę. Ciocia dusi mielone pod przykryciem około 15 minut. 

Ta czynność sprawia, że kotlety są mięciutkie, soczyste i wyjątkowo smaczne. Znika też ryzyko, ze wewnątrz kotleta pozostaną partie częściowo surowego mięsa . Kotlety mielone duszone w rondelku to prawdziwe pyszny obiad. Warto wypróbować ten paten na smaczne mielone. Pisaliśmy o przysmaku z czasów PRL. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone. 

kotlety mielone
Canva/manyakotic

Źródło: mojegotowanie.pl