Smakosze.pl

YouTube/Kuchnia Marioli

Ciocia Wanda robi najlepsze mielone w rodzinie. Sekret ich smaku tkwi w 1 dodatkowej czynności

18 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kotlety mielone są jednym z bardziej lubianych dań obiadowych w moim domu. Jednak to ciocia Wanda jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Jedna czynność sprawia, że kotlety mielone są wyjątkowo soczyste i smaczne. Poznajcie patent cioci Wandy na mielone. 

Kotlety mielone, czyli smacznie i szybko

Kotlety mielone to bardzo popularne danie obiadowe w Polsce. Lubimy ich smak i łatwość, z jaką je robimy na obiad. Mielone możemy smażyć, ale też piec w piekarniku. U mnie w domu często ta smaczna potrawa gości na stole.

Przepis na kotlety mielone dostałam od cioci Wandy. Jej mielone nie mają sobie równych i są obłędnie smaczne. Wszystko dzięki jednej czynności, którą ciocia stosuje. Polecam doskonały patent na kotlety mielone. Są soczyste, mięciutkie i aromatyczne.

kotlet mielony.jpg
Canva / mtoome
zupa z 4 składników

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

CZYTAJ DALEJ

Pyszne mielone, czyli trzy rodzaje mięs

Ciocia Wanda kotlety mielone robi z trzech rodzajów mięs. Łączy mięso wieprzowe, wołowe i z indyka. Dzięki temu mielone mają idealną konsystencję i pyszny smak. Ciocia dodaje do mięsa też jajko i bułkę.

Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów mielonych jest smalec, tłuszcz gęsi i masło. To sprawia, że mielone mają wyjątkowy aromat. Tego nie zapewni im użycie oleju roślinnego. Kotlety mielone najpierw smażymy na dużym ogniu, ale potem go zmniejszamy. Smażymy, by były zarumienione z każdej strony.

Ta jedna czynność, czyli idealne mielone

Ciocia Wanda nigdy po usmażeniu nie wykłada kotletów mielonych od razu na talerz. Zanim to zrobi, dusi je w rondelku. Dodaje 2 łyżki masła i wodę. Ciocia dusi mielone pod przykryciem około 15 minut. 

Ta czynność sprawia, że kotlety są mięciutkie, soczyste i wyjątkowo smaczne. Znika też ryzyko, ze wewnątrz kotleta pozostaną partie częściowo surowego mięsa . Kotlety mielone duszone w rondelku to prawdziwe pyszny obiad. Warto wypróbować ten paten na smaczne mielone. Pisaliśmy o przysmaku z czasów PRL. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone. 

kotlety mielone
Canva/manyakotic

Źródło: mojegotowanie.pl

Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >