Smakosze.pl

YouTube/Kuchnia Marzenki

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

18 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ta zupa była kiedyś prawdziwym rarytasem na Podhalu. Zajadali się nią wszyscy, ale teraz niewiele osób pamięta o tej zupie. Przepis na nią przywiozłam z Białki Tatrzańskiej. Do zrobienia tej zupy potrzebują tylko 4 składników. Moja rodzina uwielbia jeść to danie. 

Zapomniana zupa, czyli regionalny smak

Podczas wakacji na Podhalu próbowałam różnych nowych potraw. Kuchnia regionalna jest smaczna, sycąca i warta poznania. Jednak niektóre potrawy są już nieco zapomniane i bardzo rzadko się je przyrządza. Do takich dań należy zupa scypa, nazywana też zupą scyta. 

Na pierwszy rzut oka przypomina trochę kapuśniak. Gotuje się ją bardzo szybko i tylko z 4 składników. Zupę z Podhala przygotowuję teraz w swoim domu. Moja rodzina zajada się nią, bo smak zupy scypa jest wyjątkowy.

krojenie kapusty
Canva/victorass88
Czosnek i goździki

Wbij goździki w czosnek i zostaw w kuchni. Uporczywy problem zniknie, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

CZYTAJ DALEJ

Jak ugotować zupę scypa z Podhala?

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ½ litra mleka
  • 2 łyżki masła

Z kapusty usuń głąb, potem ją poszatkuj, ale niezbyt drobno. Poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka i zalej 500 ml mleka i wodą, tak by kapusta była zakryta. Gotują na średnim ogniu przez około 35 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Gotuj do miękkości w drugim garnku, a gdy kapusta się ugotuje, to ją odcedź. Następnie zalej ją litrem mleka, dodaj masło i zagotuj, by płyn stał się ciepły. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. 

Zupa scypa, czyli prosto i zdrowo

Dawniej białczańska zupa scypa była określana mianem zupy osób ubogich. Wszystko, dlatego że robi się ją tylko z 4 prostych składników. Są one tanie i łatwo dostępne. Tę zupę przygotujesz bardzo szybko, więc jeśli szukasz przepisu na smaczną i prostą zupę, ta receptura będzie idealna.

Warto próbować regionalnych smaków i potem przygotowywać je w swojej kuchni. Zupa scypa jest bardzo lubiana w moim domu. Regionalny smak z Białki Tatrzańskiej przeniosłam do swojej kuchni. Pisaliśmy o marokańskiej zupie pomidorowej. Podawaliśmy też przepis na kapuśniak z Kujaw. 

zupa
Canva/Mariha-kitchen

Źródło: haps.pl

Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >