Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

Przepis na tę zupę przywiozłam z Podhala. Do jej zrobienia potrzebuję tylko 4 składników, rodzina się nią zajada

zupa z 4 składników
YouTube/Kuchnia Marzenki

Ta zupa była kiedyś prawdziwym rarytasem na Podhalu. Zajadali się nią wszyscy, ale teraz niewiele osób pamięta o tej zupie. Przepis na nią przywiozłam z Białki Tatrzańskiej. Do zrobienia tej zupy potrzebują tylko 4 składników. Moja rodzina uwielbia jeść to danie. 

Zapomniana zupa, czyli regionalny smak

Podczas wakacji na Podhalu próbowałam różnych nowych potraw. Kuchnia regionalna jest smaczna, sycąca i warta poznania. Jednak niektóre potrawy są już nieco zapomniane i bardzo rzadko się je przyrządza. Do takich dań należy zupa scypa, nazywana też zupą scyta. 

Na pierwszy rzut oka przypomina trochę kapuśniak. Gotuje się ją bardzo szybko i tylko z 4 składników. Zupę z Podhala przygotowuję teraz w swoim domu. Moja rodzina zajada się nią, bo smak zupy scypa jest wyjątkowy.

krojenie kapusty
Canva/victorass88
Wbij goździki w czosnek i zostaw w kuchni. Uporczywy problem zniknie, szkoda, że wcześniej tego nie znałam

Jak ugotować zupę scypa z Podhala?

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ½ litra mleka
  • 2 łyżki masła

Z kapusty usuń głąb, potem ją poszatkuj, ale niezbyt drobno. Poszatkowaną kapustę wrzuć do garnka i zalej 500 ml mleka i wodą, tak by kapusta była zakryta. Gotują na średnim ogniu przez około 35 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Gotuj do miękkości w drugim garnku, a gdy kapusta się ugotuje, to ją odcedź. Następnie zalej ją litrem mleka, dodaj masło i zagotuj, by płyn stał się ciepły. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. 

Zupa scypa, czyli prosto i zdrowo

Dawniej białczańska zupa scypa była określana mianem zupy osób ubogich. Wszystko, dlatego że robi się ją tylko z 4 prostych składników. Są one tanie i łatwo dostępne. Tę zupę przygotujesz bardzo szybko, więc jeśli szukasz przepisu na smaczną i prostą zupę, ta receptura będzie idealna.

Warto próbować regionalnych smaków i potem przygotowywać je w swojej kuchni. Zupa scypa jest bardzo lubiana w moim domu. Regionalny smak z Białki Tatrzańskiej przeniosłam do swojej kuchni. Pisaliśmy o marokańskiej zupie pomidorowej. Podawaliśmy też przepis na kapuśniak z Kujaw. 

zupa
Canva/Mariha-kitchen

Źródło: haps.pl