Smakosze.pl Przepisy Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego
Fot. YouTube/Szybkie proste i smaczne

Mój dziadek wrzuca orzechy do wrzątku, ma bardzo ważny powód. Nikt nie wie dlaczego

22 września 2024

Orzechy włoskie to jedna z najbardziej popularnych odmian w tej kategorii w Polsce. Aż zadziwiające, że jest tak mało sztuczek, które pomagają je obrabiać. Ale ta jedna jest warta uwagi.

Zalej orzechy wrzątkiem

Niektórzy żartują, że ćwiartki orzecha włoskiego przypominają półkule mózgowe, bo też właśnie pracę tego organu wspomagają w pierwszej kolejności. Sam ten fakt jest jednak prawdą. Oprócz witamin z grupy B to właśnie kwas foliowy, cynk i magnez należą do mocnych stron, jeśli chodzi o skład tych orzechów.

Dobrze wysuszone, jadamy je razem z ciemną błonką, która pokrywa orzech. Jednak świeże prosto z drzewa, orzechy włoskie są zbyt cierpkie . Odpowiadają za to taniny, roślinne substancje, które występują w zielonych częściach orzecha oraz właśnie w błonce.

namaczanie orzechów

Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie

Parzenie orzechów włoskich

Dlatego też dobrze jest sparzyć świeże orzechy przed jedzeniem . Po kilku minutach od zanurzenia w gorącej wodzie błonka na orzechach zmięknie tak tyle, że z łatwością będzie można ją zdjąć. Wtedy świeże i sprężyste orzechy zajadamy bez uciążliwej goryczy.

Niektórzy jednak parzą orzechy w całości, jeszcze przed rozłupaniem ich. Metoda ta ma wiele sensu. Po pierwsze, orzech taki jest o wiele bardziej miękki . Po sparzeniu, a jeszcze lepiej obgotowaniu orzechów włoskich, łatwiej rozłupać je bez uszkadzania orzecha. Egzemplarze w całości świetnie nadają się do dekoracji ciast i ciastek.

Płukanka z orzechów włoskich

Warto pamiętać, że orzechy to coś więcej niż zdrowa przekąska. Choć i po tę warto często sięgać ze względu na jej zdrowotne właściwości. Orzechy to niezwykle oleiste produkty. Tłumaczy to, dlaczego sto gram takiego produktu to prawie 700 kalorii , lecz także to, dlaczego są tak doceniane jako wsparcie diety .

Młode orzechy (około maja) świetnie nadają się też na nalewki o mocnym, cierpkim, właśnie taninowym smaku. Te zaś uważane są za dobre wsparcie trawienia. A wyciąg z liści orzecha włoskiego wygotowanego we wrzątku polecany jest jako płukanka do włosów, wzmacniająca je i przyciemniająca ich brązowy kolor.

Wypróbuj też porady dotyczące zbierania grzybów i przepis na bieszczadzkie fuczki .

rozłupane orzechy

Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwa
Weź ciasto francuskie, budyń i brzoskwinie. Ciasto Napoleona jest hitem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy