Bieszczadzkie placki skradły moje serce. Fuczki mógłbym jeść codziennie
Podczas, gdy na Sądecczyźnie je się proziaki, Bieszczady mają swój sposób na placki. Fuczki to zdrowa i niezwykle ciekawa w smaku przekąska. Myli się, kto sądzi, że to po prostu kolejne placki.
Placki z kapustą kiszoną
Różnego rodzaju placki, chyba najprostsza forma posiłku, często występują w górskich obszarach. Odpowiada za to pewnie wygoda zabrania ich „do pracy”, która w wypadku górali oznacza duży wysiłek w pięknych okolicznościach przyrody. Dlatego po przepisy na pożywne i wygodne placki sięgamy właśnie na południe Polski.
W Bieszczadach spotkamy w tej kategorii fuczki – placki z mąki i kiszonej kapusty. Nie ma powodu, by nie zakochać się w tym przepisie. Bogate w probiotyki kiszonki to samo zdrowie. Są do tego niskokaloryczne i – przynajmniej w swojej kategorii – są raczej dietetyczną opcją.
Strzelczyk z nagłym apelem. Padł ofiarą paskudnego oszustwaBieszczadzkie fuczki
Takie dobrze przyprawione placki z kiszoną kapustą są świetną przekąską także w dzisiejszych domach. Serwujemy je ze śmietaną lub jako dodatek do większych posiłków. Można podać je także z owczym serem.
Składniki
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- Przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, kminek
- 1 mały pęczek koperku i jogurt lub śmietana do podania
- Masło klarowane do smażenia
Placki prosto z Bieszczad
Kapustę kiszoną odciskamy na sitku i drobno siekamy. Przekładamy ją do miski. Dodajemy mąkę, jajka, mleko i przyprawy.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane. Na gorące nakładamy masę i smażymy do zrumienienia. Następnie przewracamy na drugą stronę.
Złociste z obu stron placki zdejmujemy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z posiekanym koperkiem i jogurtem.
Wypróbuj też przepisy na surówkę biskupią i faszerowaną cukinię.