Moja babcia dodawała to do mielonych zamiast bułki w mleku. Nigdy nie jadłam lepszych kotletów
Kotlety mielone wychodzą mi soczyste i pulchne. Wszystko dzięki przepisowi babci, która zamiast bułki namoczonej w mleku, dodawała inny produkt. Na pewno masz go w swojej kuchni. Wypróbuj ten przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem mielonych.
Przepis babci na najlepsze kotlety mielone
Kotlety mielone często przyrządzam na obiad. To nie tylko smaczne danie, ale też szybko się je przygotowuje. Od lat korzystam ze sprawdzonej receptury na mielone. Przepis babci jest bezkonkurencyjny. Dzięki niemu wychodzą soczyste i pulchne kotlety mielone.
Jednak seniorka nigdy do masy na mielone nie dodawała namoczonej bułki w mleku. Zastępowała ją ryżem, a danie wychodziło po prostu pyszne . Polecam każdy przepis babci na pulchne i smaczne mielone. Zróbcie je na obiad, a rodzina poprosi o dokładkę.
Jak zrobić kotlety mielone z przepisu babci?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- szklanka ryżu
- 1 jajko
- pieprz ziołowy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól
- pieprz czarny
- bułka tarta
- olej
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od ugotowania ryżu. Najlepiej na sypko. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż . Teraz do mięsa mielonego dodaj ryż, jajko i dopraw pieprzem czarnym, ziołowym i solą.
Wymieszaj składniki i formuj kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Powinny uzyskać rumiany kolor. Podawaj je z ziemniakami, ulubionymi surówkami lub buraczkami.
Kotlety mielone na rodzinny obiad
Tak przyrządzone kotlety wychodzą wyjątkowo soczyste i pulchne. Są wyraziste w smaku dzięki przyprawom i bardzo smaczne . Będą doskonałą propozycją na rodzinny obiad. Przepis babci polecam każdemu smakoszowi.
Wypróbuj go w swojej kuchni i zrób kotlety mielone inaczej niż zwykle. Nie pożałujesz, będą smaczne i pulchne . Takie danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy o zaskakującym zakazie, który wprowadziła kawiarnia z Poznania. Podawaliśmy przepis na pyszny deser z mleka, kakao i owoców.