Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka jest 100 razy lepsza niż z restauracji. Ideał do schabowych
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.04.2024 20:10

Ta surówka jest 100 razy lepsza niż z restauracji. Ideał do schabowych

surówka do obiadu
Fot. YouTube/salad taste

Podaj surówkę z tego przepisu do obiadu ze schabowym, a nie zawiedziesz się. Robi się ją bardzo szybko, a jej smak przebija surówki z najlepszych restauracji. Poznaj przepis i zrób ją na najbliższy obiad, a rodzina będzie zadowolona, a przede wszystkim najedzona. 

Smak, który bije na głowę

Dobry obiad oprócz ziemniaków i porcji mięsa musi zawierać również surówkę. Tylko z nią danie smakuje w pełni oraz zawiera potrzebne wartości odżywcze. Dlatego nie należy pomijać tego istotnego dodatku i najlepiej zrobić ją z tego przepisu.

Z nim wyjdzie doskonała. Niektórzy członkowie mojej rodziny mówią, że ta surówka jest lepsza niż restauracji. Trudno się z tym nie zgodzić, bo świeże warzywa w połączeniu z pysznym i lekkim sosem smakują naprawdę obłędnie. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. 

starta marchew.jpg
Fot. YouTube/salad taste
Kawiarnia z Poznania mówi "dość" i wprowadza zaskakujący zakaz. Wszystko przez ten incydent

Warzywa to podstawa

Nie od dziś wiadomo, że mięsny obiad musi być uzupełniony dodatkiem z warzyw. Dlatego ta surówka zawiera najzdrowsze i najsmaczniejsze warzywa. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Tylko żadnego z nich nie pomijaj, bo dopiero wszystkie razem tworzą niezwykły smak surówki. 

Składniki:

  • 2 marchewki 
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek 
  • seler naciowy
  • 1 cebula
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • koperek
  • sok z cytryny
  • sól

Przepis na surówkę

Marchewki obierz, a następnie umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Kapustę pekińską umyj i posiekaj w cienkie paski. Oba składniki przełóż do miski. Ogórka umyj i pokrój w cienkie plastry. Przełóż je do miski. 

Liście selera naciowego umyj i drobno pokrój, a następnie dodaj do pozostałych składników. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie wrzuć do miski. 

Do małej miski włóż jogurt. Wlej sok z cytryny oraz dodaj miód. Koperek drobno posiekaj i przesyp go do miski. Przypraw odrobiną soli i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolity sos. Przelej go do miski z warzywami, a następnie całość dokładni wymieszaj i gotowe. Surówkę podawaj do obiadu i przekonaj się, jaka jest smaczna. Sprawdź przepis na zapomniane ciasto oraz poznaj przepis na domowe masło

sos do surówki.jpg
Fot. YouTube/salad taste