Smakosze.pl Przepisy Moja babcia gotuje flaczki tylko na tych podrobach. Wołowina i drób nie mogą się z nimi równać
Fot. Canva/Dar1930

Moja babcia gotuje flaczki tylko na tych podrobach. Wołowina i drób nie mogą się z nimi równać

17 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis babci na flaczki, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jakie podroby wybrać. Dzięki zmianie głównego składnika zupa wychodzi doskonała. Jest tak dobra, że być może na jedną porcję skuszą się nawet ci, którzy za tym specjałem nie przepadają.

Najlepszy sposób na flaczki

Flaczki to jedna z najbardziej kontrowersyjnych zup w kuchni polskiej. Ludzie dzielą się na tych, którzy to danie kochają i na tych, którzy nie są w stanie wytrzymać nawet aromatu polewki. Jest to spowodowane tym, że zupa powstaje z podrobów, które stanowiły układ trawienny zwierząt. Istnieje jednak sposób, dzięki któremu główny składnik nikomu nie będzie przeszkadzał.

Poznaj przepis , z którego przygotujesz flaczki z najlepszego dostępnego mięsa. Instrukcję przygotowania oraz potrzebne składniki poznasz w dalszej części tekstu. Tego tradycyjnego dania już nigdy nie przygotujesz inaczej.

flaczki.jpg
Fot. Canva
Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp po kątach. Jesienią myszy nie wejdą do domu

Najlepsze mięso na flaczki

O tym, że głównym składnikiem są flaki, wie każdy. Wątpliwości pojawiają się dopiero wtedy, kiedy ten produkt trzeba zakupić. W sklepie okazuje się, że fragmenty żołądków pochodzą z różnego rodzaju mięs, a co za tym idzie zwierząt. Wiele osób decyduje się na te wołowe, ale nie jest to najlepszy możliwy wybór. I to pomimo tego, że zawsze to właśnie z tego mięsa przygotowywało się zupę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Okazuje się, że najlepsze są flaki cielęce. Podroby, podobnie jak sama cielęcina, są delikatniejsze w smaku, a w dodatku są lekkostrawne. Dlatego wybierając mięso na zupę, kup flaki cielęce, a zyska na tym całe danie.

Składniki:

  • 1 kg flaków cielęcych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ selera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • masło
  • mąka
  • woda
  • pieprz
  • sól
flaczki.jpg
Fot. Canva

Przepis babci na flaczki

Przygotowanie flaczków cielęcych rozpocznij od ugotowania flaków. W tym celu przełóż je do garnka i zalej wodą. Doprowadź do zagotowania, a następnie zmień wodę i ponownie zagotuj. Gotuj je przez 15 minut.

Odcedź flaki i jeszcze raz umieść je w garnku i ponownie zalej wodą. Wsyp odrobinę soli i dodaj wszystkie przyprawy, a także kostkę rosołową. Całość gotuj na średnim ogniu.

W tym czasie obierz warzywa, umyj je i pokrój w cienkie słupki. Przygotowane warzywa przełóż do garnka. Wymieszaj. Zupę gotuj, do momentu zmięknięcia warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, a zupę zagęszczaj zasmażką z mąki i masła. Gotowe danie podawaj na obiad.

Sprawdź także

zu pa.jpg
Fot. Canva/MagMos
Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Wlej szklankę tego napoju do pomidorowej. Tak zupę gotuje Robert Makłowicz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy