Wlej szklankę tego napoju do pomidorowej. Tak zupę gotuje Robert Makłowicz

Robert Makłowicz zupę pomidorową przygotowuje zupełnie inaczej. Dotarliśmy do przepisu kucharza i trzeba przyznać, że jest godny uwagi. Zupę wyróżnia jeden, bardzo nietypowy dodatek. Wypróbuj sposób, a gwarantujemy, że tej zupy już nigdy nie przygotujesz w inny sposób.
Zupa pomidorowa według Makłowicza
Robert Makłowicz to nie tylko świetny dziennikarz i podróżnik, ale też kucharz. Wie o tym każdy, kto, choć raz sięgnął po jego przepis. Styl Makłowicza polega na tym, aby dania, które są dobrze znane, a niekiedy uznane za klasyczne, przygotowywać inaczej. Kucharz eksperymentuje ze składnikami i przyprawami, dzięki czemu przygotowuje prawdziwe pyszności.
Ulubieniec Polaków ma także autorski przepis na zupę pomidorową. To najbardziej znane danie przygotowuje nie tylko inaczej, ale też z jednym niestandardowym dodatkiem. Dzięki niemu zupa będzie smakowała o wiele lepiej, a pomidory staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne.
O tym, jak przygotować pomidorową według porad Makłowicza, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej. Zachęcamy do wypróbowania, bo coś tak znakomitego może przygotować bardzo łatwo, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.

Pomidorowa inaczej
To, co wyróżnia zupę pomidorową z przepisu Roberta Makłowicza to jeden, płynny składnik. Wbrew pozorom nie jest to sok pomidorowy. Kucharz do zupy wlewa czerwone wino. Dodatek ten zazwyczaj trafia do sosów, ale rzadko kiedy do zupy, tym bardziej pomidorowej. Makłowicz do zupy dodaje również szczyptę cynamonu, a zwykły ryż zastępuje makaronem orzo. Z tymi dodatkami zupa smakuje naprawdę obłędnie. Proporcje potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 ml wody
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 seler naciowy
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- makaron orzo
- pieprz
- sól

Przepis Makłowicza na pomidorową
Przygotowanie zupy pomidorowej rozpocznij od umycia świeżych pomidorów. Następnie pokrój w małą kostkę i przełóż do miski. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj na jednolitą pulpę. Do garnka przelej pomidory i zalej je wodą. Doprowadź do zagotowania na małym ogniu.
W czasie gotowania przygotuj warzywa. Seler naciowy umyj i posiekaj go w cienkie plastry. Cebulę obierz i natnij na krzyż. Ząbki czosnku rozgnieć. Kiedy składniki w garnku się zagotują, dodaj warzywa. Wlej oliwę oraz wino. Wsyp cynamon oraz cukier. Wymieszaj składniki i kontynuuj gotowanie.
Pod koniec dotowania wyciągnij cebulę i wsyp makaron. Zupę dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj. Pomidorówkę gotuj, do momentu zmięknięcia makaronu, wtedy będzie gotowa do podania.
Sprawdź także, jakie promocje przygotowała Biedronka oraz dowiedz się, jaka ryba powinna znaleźć się w twojej diecie.






































