Ułóż banany na patelni i zalej tą masą. Ostatnio to mój ulubiony deser

Słodkie przysmaki to coś, co lubi każdy. Co prawda niedawno był Tłusty Czwartek, jednak przepisy na różnorodne ciasta i desery zawsze będą na czasie. Szczególnie że do popołudniowej kawy lub herbaty, zawsze fajnie jest coś przekąsić. Przepis na bananowy deser z pewnością zdobędzie Waszą sympatię.
Smakowity deser idealny na popołudnie
Kiedy planujemy wypić popołudniową kawę lub herbatę, nie może się to odbyć bez podwieczorku w postaci przepysznych słodkości. Książki kucharskie i Internet to prawdziwa kopalnia tego typu przepisów, które gwarantują słodkie przyjemności w postaci wspaniałych wypieków, ciast, czy deserów.
Niedawno pisaliśmy o przepysznych ciasteczkach pomarańczowych zrobionych z ciasta francuskiego, na które przepis zaproponowała popularna blogerka kulinarna Anna Zyśk. Tym razem przychodzimy do Was z propozycją przygotowania bananowego deseru, zrobionego na patelni.

Szybki bananowy deser
Deser to wskazany posiłek po zjedzonym obiedzie. Przepisów jest mnóstwo, ale czy słyszeliście o takim zrobionym na patelni i do tego z wykorzystaniem bananów? Jeśli nie, to dobrze trafiliście. Do przygotowania takiego przysmaku będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 3 banany
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleka
- 150 g mąki
- 30 g kakao w proszku
- 8 g proszku do pieczenia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować smaczny bananowy deser?
Taki deser to świetny wybór na popołudniową przekąskę, idealnie odnajdzie się w towarzystwie kawy lub herbaty.
W pierwszej kolejności przecinamy banany na pół po długości. Następnie ostrożnie wydrążamy środek. Patelnię smarujemy odrobiną masła, po czym układamy na niej banany.

W międzyczasie do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy cukier zwykły i waniliowy. Mieszamy za pomocą trzepaczki kuchennej. Następnie wlewamy olej słonecznikowy i ponownie mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy mleko i łączymy z pozostałymi składnikami. Do naszej masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, po czym zalewamy banany umieszczone na patelni w taki sposób, aby przygotowana masa całkiem zakryła owoce.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy nasze ciasto i delektujemy się jego smakiem.
Sprawdź przepis na doskonałą babkę wielkanocną. Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto z galaretką.






































