Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki
Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.
Sernik czekoladowy najlepiej smakuje w święta
Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Pieczemy go lub robimy na zimno. Może być przyrządzony na kruchym spodzie albo z dodatkiem owoców. Można do niego dorzuć też dorzucić czekoladę.
Dla wszystkich smakoszy sernika, ale też czekolady mam przepis wprost idealny. To receptura na sernik czekoladowy. Niebo w gębie to za mało powiedziane. Robię go na Boże Narodzenie, bo uwielbia go moja rodzina. 2 blaszki znikają w mgnieniu oka.
Jak zrobić sernik czekoladowy?
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ opakowania cukru waniliowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki 30%
Składniki na spód:
- 180 g ciasteczek zbożowych
- 80 g stopionego masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
Przed przygotowaniem sernika czekoladowego musimy wyjąć 2 godziny wcześniej ser i śmietankę. W międzyczasie rozkruszamy ciasteczka, możemy zrobić to ręcznie lub użyć blendera. Dosypujemy kakao i wszystko mieszamy. Roztapiamy masło i dodajemy do ciasteczek z kakao.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Na jej spód kładziemy masę ciasteczkową i wyrównujemy jej powierzchnię . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Sernik czekoladowy zachwyca smakiem
Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier zwykły i waniliowy. Miksujemy i dosypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i miksujemy przez chwilę. Potem dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy i dodajemy 2 łyżki masy serowej.
To sprawi, że nie zrobią się nam grudki po dodaniu sera. Przekładamy masę do sera i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gdy sernik czekoladowy ostygnie, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Pisaliśmy, jak zrobić piernikowy sernik na święta. Radziliśmy, jak przyrządzić sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego.
Źródło: przyslijprzepis.pl