Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki
Canva/Pronina_Marina

Moja rodzina nie chce jeść innego sernika niż czekoladowy. Co roku robię 2 blaszki

15 grudnia 2023

Jeśli szukacie przepisu na kremowe i bardzo czekoladowe ciasto na Boże Narodzenie, to mam coś dla was. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania, a goście nie mogą odmówić sobie kolejnego kawałka tego ciasta. Nie ma się co dziwić, sernik czekoladowy jest obłędnie pyszny.

Sernik czekoladowy najlepiej smakuje w święta

Sernik należy do jednych z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Pieczemy go lub robimy na zimno. Może być przyrządzony na kruchym spodzie albo z dodatkiem owoców. Można do niego dorzuć też dorzucić czekoladę.

Dla wszystkich smakoszy sernika, ale też czekolady mam przepis wprost idealny. To receptura na sernik czekoladowy. Niebo w gębie to za mało powiedziane. Robię go na Boże Narodzenie, bo uwielbia go moja rodzina. 2 blaszki znikają w mgnieniu oka.

sernik czekoladowy
Canva/A_Lein
Przepis na tę sałatkę dostałam od babci. Powiedziała, że jest lepsza niż jarzynowa

Jak zrobić sernik czekoladowy?

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ opakowania cukru waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%

Składniki na spód:

  • 180 g ciasteczek zbożowych
  • 80 g stopionego masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przed przygotowaniem sernika czekoladowego musimy wyjąć 2 godziny wcześniej ser i śmietankę. W międzyczasie rozkruszamy ciasteczka, możemy zrobić to ręcznie lub użyć blendera. Dosypujemy kakao i wszystko mieszamy. Roztapiamy masło i dodajemy do ciasteczek z kakao.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm. Na jej spód kładziemy masę ciasteczkową i wyrównujemy jej powierzchnię . Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy spód przez 10 minut. Następnie zostawiamy do ostygnięcia.

Sernik czekoladowy zachwyca smakiem

Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier zwykły i waniliowy. Miksujemy i dosypujemy mąkę ziemniaczaną i znów miksujemy. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i miksujemy przez chwilę. Potem dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, schładzamy i dodajemy 2 łyżki masy serowej.

To sprawi, że nie zrobią się nam grudki po dodaniu sera. Przekładamy masę do sera i miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gdy sernik czekoladowy ostygnie, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Pisaliśmy, jak zrobić piernikowy sernik na święta. Radziliśmy, jak przyrządzić sernik z dodatkiem ciasta marchewkowego.

sernik czekoladowy
Canva/olvas

Źródło: przyslijprzepis.pl

Eksperci biją na alarm. Tylko taki mak będzie dobry do kutii i makowca, błąd jest kosztowny
Kupił schabowego w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Tego już nie wytrzymał, musiał iść do kuchni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy