Smakosze.pl Przepisy Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Oto najlepsza zapiekanka, jaką znam
YouTube/@Smaczny.tv

Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Oto najlepsza zapiekanka, jaką znam

3 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Idealna zapiekanka istnieje i to z tego przepisu dowiesz się, jak ją zrobić. Cała rodzina prosi mnie o przepis. Robi się ją szybko, a składniki są bardzo tanie. Sprawdzi się idealnie na obiad lub kolację. Zrób i zaskocz domowników.

O tę zapiekankę zabijają się wszyscy

Zapach wyjmowanej z piekarnika zapiekanki przyciąga domowników z każdego zakamarka domu. Mogą jeść ją codziennie. Znika do ostatniego kawałka i robi się ją bardzo łatwo.

W dodatku zapiekankę przygotowuję się w niecałe 40 minut. A potrzebne produkty są tanie, co gwarantuje, że za małe pieniądze zrobisz obiad dla całej rodziny. W mojej wszyscy proszą mnie o przepis, bo jest to fantastyczne i pyszne danie.

ryż i kurczak.jpg
YouTube/@Smaczny.tv
Takie tulipany podam na Dzień Kobiet. Są nie tylko piękne, ale i smaczne
Nie masz ogródka, a chcesz mieć takie zbiory? To proste

To będzie ci potrzebne

Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Produktów jest kilka, na szczęście nie są drogie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smaczny.tv, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 100 ml wody
  • 200 g ryżu
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • mielona papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Przepis na najlepszą zapiekankę

Pierś z kurczaka umyj i oczyść z błon . Następnie pokrój mięso w kostkę i przełóż do miski. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu . Kiedy będzie gotowy, dodaj go do mięsa i wymieszaj.

Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju. Przełóż do niego ryż z kurczakiem i rozłóż równomiernie . Do miski wlej wodę oraz dodaj śmietanę. Dopraw pieprzem, solą oraz słodką papryką . Wymieszaj na jednolitą konsystencję.

Otrzymanym sosem zalej ryż i wymieszaj. Naczynie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj przez 20 minut . Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zapieczone danie posyp równo serem i umieść je ponownie w piekarniku przez 10 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj rodzinie.

sos do zapiekanki.jpg
YouTube/@Smaczny.tv
Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Lepszego nie jadłem w cukierniach
Biorę tanie mięso i zamieniam je w prawdziwą ucztę. To będzie moje danie popisowe na Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy