Nikt mi nie wierzy, że sam robię to ciasto. Lepszego nie jadłem w cukierniach
Ciasto z tego przepisu zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Wszyscy znajomi myślą, że kupuję je w cukierni, a ja robię sam. I ty też możesz mieć je w swoim domu. Wystarczy, że zrobisz je z przepisu poniżej.
Ciasto lepsze niż z cukierni
Zawsze robiłem proste ciasta, a te bardziej wymyślne i ładniej przyozdobione kupowałem w dobrych cukierniach. Jednak odkąd mam przepis na to ciasto, przestałem chodzić do cukierni. Chociaż dalej wszyscy myślą, że je kupuję.
Robi się je bardzo łatwo. O czym przekonasz się za chwilę. Koniecznie zrób to ciasto na deser, a rodzina będzie zachwycona. Nie przejmuj się, jeżeli nie uwierzą ci, że zrobiłaś je sama.
W moim niedzielnym rosole nie może zabraknąć tej przyprawy. Robię ją sam, bez chemii i bez konserwantówCo będziesz ci potrzebne?
Składniki, które są potrzebne do przygotowania tego ciasta, mogą być zaskakujący. Jednak to właśnie dzięki nim to ciasto smakuje wybornie i zachwyca wyglądem. Poniżej umieściłem listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami. Podobny przepis można znaleźć na kanale RITA creatives.
Składniki:
- 350 g cukru
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 400 g mąki krupczatki
- 20 g proszku do pieczenia
- 150 ml oleju
- 120 g szpinaku w liściach
- 650 ml wody
- 4 kiwi
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
- 400 g twarogu
- 40 g żelatyny
- 200 g jogurtu greckiego
- cukier puder
- soki z cytryny
Przepis na ciasto szpinakowe
Umyty szpinak przełóż do miski. Wlej olej i zblenduj. Do drugiej miski wbij jajka i wsyp 200 gramów cukru. Wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj na jednolitą masę.
Partiami dodawaj zblendowany szpinak, cały czas mieszając. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę ciasta i równomiernie rozprowadź. Spód ciasta piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasto podziel na dwie warstwy. Jedną z nich pozostaw w blaszce.
W trakcie pieczenia przygotuj poncz. W tym celu wlej do szklanki 50 mililitrów wody. Wsyp łyżeczkę cukru pudru oraz wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj. Na tak przygotowane ciasto rozprowadź poncz.
Kiwi oraz jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki przełóż do garnka. Wlej 600 mililitrów wody i doprowadź do zagotowania. Wsyp galaretki I wymieszaj. Następnie przelej ją do blachy i równomiernie rozprowadź. Galaretkę przykryj odciętą wcześniej warstwą ciasta.
W 100 mililitrach ciepłej wody rozpuść żelatynę i wymieszaj. Twaróg przełóż do miski. Wsyp 150 gramów cukru i dodaj jogurt grecki. Wlej żelatynę. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Wlej ją do formy i rozprowadź. Na wierch ciasta ułóż pokrojone w plasterki kiwi i gotowe. Wystarczy pokroić ciasto na kawałki i podawać gościom. Sprawdź, jak zrobić domowe i zdrowe hot dogi oraz dowiedz się, jak Maciej Kuroń robił kotlety