Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie tulipany podam na Dzień Kobiet. Są nie tylko piękne, ale i smaczne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 03.03.2024 16:15

Takie tulipany podam na Dzień Kobiet. Są nie tylko piękne, ale i smaczne

tulipany z warzyw
YouTube/@Smaczne dania

W tym roku zaskocz wszystkich i podaj tę sałatkę na Dzień Kobiet. Przypomina tulipany, ale tak naprawdę są to warzywa. Smakują obłędnie, a wygląda jeszcze lepiej. Musisz zrobić ją chociaż raz. 

Sałatka zamiast kwiatków

Czy sałatka zamiast kwiatów na Dzień Kobiet to dobry pomysł? Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że zrobisz ją moim sposobem. Sałatka wygląda jak bukiet z tulipanów. Robiłem ją nie raz i zawsze zachwyca.

Nie martw się, że jest zbyt skomplikowana. Robi się ją bardzo łatwo i w dodatku zrobisz ją w 15 minut. Nie zwlekaj, tylko zrób ją na Dzień Kobiet i zachwyć.

faszerowanie pomidorów.jpg
YouTube/@Smaczne dania
Biorę tanie mięso i zamieniam je w prawdziwą ucztę. To będzie moje danie popisowe na Wielkanoc

Potrzebne składniki

Składników, które będą potrzebne, jest dosłownie kilka. Wystarczy, że masz wszystkie z listy poniżej i możemy zaczynać. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smaczne dania, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów koktajlowych
  • 120 g żółtego sera w kostce
  • 30 g majonezu
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki 
  • szczypior

Przepis na warzywne kwiatki

Na małych oczkach tarki zetrzyj ser. Przełóż go do miski. Jajka ugotuj na twardo. Następnie drobno je pokrój i dodaj do sera. Włóż majonez oraz wyciśnij przez praskę obrane ząbki czosnku. Wymieszaj ze sobą składniki na jednolitą masę. 

Pomidory koktajlowe umyj, natnij na cztery części i wydrąż z nich miąższ. Następnie nafaszeruj je przygotowaną wcześniej pastą z sera i jajek. 

Paprykę umyj, przemytnik na pół i wydrąż z niej nasiona. Jedną połówkę również wypełnij farszem. Następnie ułóż ją na drewnianej desce lub dużym talerzu w taki sposób, aby nadzienie dotykało powierzchni. 

Ze szczypioru ułóż wychodzące z papryki łodygi kwiatków. Wokół łodyg ułóż faszerowane pomidory, które mają przypominać tulipany. Przy papryce ułóż natkę pietruszki i gotowe. Podają ją gościom, bo na pewno ta kwiatowa sałatka ich zaskoczy. 

układanie pomidoró∑.jpg
YouTube/@Smaczne dania