Mrożona kawa lepsza niż z kawiarni. Szybkie orzeźwienie w upalny dzień
Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu.
Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.
Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.
Jak zrobić mrożoną kawę?
Składniki:
-
1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy
-
50 ml zimnego mleka
-
3-4 kostki lodu
-
ewentualnie cukier do smaku
Przygotowanie domowej mrożonej kawy
Napar kawy dobrze schłodź, wstawiając kubek np. do miski z zimną wodą. Wysoką szklankę schłodź w lodówce.
Do pojemnika blendera wlej mleko, dodaj kostki lodu, ostudzoną kawę i ewentualnie cukier. Całość miksuj kilka sekund, aż kostki lodu zostaną rozdrobnione.
Kawę przelej do zimnej szklanki, możesz do niej dorzucić kostki lodu lub wrzucić kulkę lodów, np. śmietankowych.
Wskazówki:
-
Kawę mrożoną możesz też przygotować z kawy rozpuszczalnej. Wsyp ją od razu do pojemnika blendera, zwiększ tylko ilość mleka.
-
Mrożoną kawę możesz ozdobić bitą śmietaną, a zamieni się w wyborny, zimny deser.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kawę na lato , a także na zimną kawę z tonikiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak marynować kurczaka na grilla? Najwięksi mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 zasadzie
-
Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
-
Jak najlepiej mrozić truskawki? 1 błąd może Cię słono kosztować
Źródło: kwestiasmaku