Smakosze.pl Przepisy Mrożona kawa lepsza niż z kawiarni. Szybkie orzeźwienie w upalny dzień
canva/xMarshall

Mrożona kawa lepsza niż z kawiarni. Szybkie orzeźwienie w upalny dzień

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was pomysł na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Przygotujcie mrożoną kawę lepszą niż z kawiarni. Szybko postawi was na nogi, doda energii i orzeźwi. A jest niezwykle prosta do zrobienia — przygotuj tylko kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu.

Dziś zapowiada się kolejny upalny dzień. Jak sobie z nim poradzić? Jeśli tylko się da, południowe godziny lepiej spędzić w domu, biurze lub w cieniu. Warto też pić więcej wody niż zwykle, by nawodnić organizm. Jeśli jednak czujecie się ospali, dobrze wam zrobi mrożona kawa.

Zimna, mrożona kawa szybko potrafi orzeźwić i dodać energii. Dostarcza kofeiny, a przy tym jest mocno schłodzona, więc obniża temperaturę ciała. Mrożoną kawę oferują kawiarnie, jednak bez problemu można ją zrobić w domu.

Jak zrobić mrożoną kawę?

Składniki:

  • 1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy

  • 50 ml zimnego mleka

  • 3-4 kostki lodu

  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie domowej mrożonej kawy

Napar kawy dobrze schłodź, wstawiając kubek np. do miski z zimną wodą. Wysoką szklankę schłodź w lodówce.

Do pojemnika blendera wlej mleko, dodaj kostki lodu, ostudzoną kawę i ewentualnie cukier. Całość miksuj kilka sekund, aż kostki lodu zostaną rozdrobnione.

Kawę przelej do zimnej szklanki, możesz do niej dorzucić kostki lodu lub wrzucić kulkę lodów, np. śmietankowych.

Wskazówki:

  • Kawę mrożoną możesz też przygotować z kawy rozpuszczalnej. Wsyp ją od razu do pojemnika blendera, zwiększ tylko ilość mleka.

  • Mrożoną kawę możesz ozdobić bitą śmietaną, a zamieni się w wyborny, zimny deser.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kawę na lato , a także na zimną kawę z tonikiem .

mrożona kawa
canva/a454

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy