Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym
Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie?
Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren.
Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?
Przepis na doskonałą kawę na zimno
Składniki:
1 litr zimnej wody, najlepiej przefiltrowanej kranówki
70 g kawy ziarnistej
Przygotowanie kawy na zimno:
Kawę mielimy w młynku, lecz niezbyt drobno — nie może być pyłkiem, który później będzie trudno odfiltrować. Przenosimy ją do szklanego naczynia o odpowiednio dużej pojemności i zalewamy wodą.
Mieszamy i zakrywamy naczynie folią. Całość wstawiamy do lodówki na 9-10 godzin. Po tym czasie przelewamy przez filtr np. V60. Jeżeli nie mamy takiego pod ręką, pomocne będzie sitko wyłożone jałową gazą. Napój przechowujemy w lodówce.
Inne smakowite przepisy na chłodne wersje małej czarnej znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera prosty patent na znakomitą kawę z dodatkiem toniku. W tym natomiast znajdziecie recepturę na pyszny deser lodowy z jej udziałem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę
Obłędne placki ziemniaczane z majonezem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem. Wyjątkowy farsz zachwyci każdego
Źródło: coffeedesk