Smakosze.pl
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

canva/Suphansa Subruayying

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

30 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kawa na zimno latem jest niezastąpiona, bo pobudzi i ochłodzi jednocześnie. Tym razem zamiast obniżania temperatury czarnego naparu proponujemy wam sięgnięcie po patent, który co prawda wymaga czasu, ale pozwoli wam przygotować niezwykle interesujący w smaku napój, który z pewnością spodoba się niejednemu kawoszowi. Spróbujecie?

Kawa przyrządzana na zimno jest nie tylko orzeźwiająca, ale też nietypowa w smaku. Jeśli nie przepadacie za goryczką czy kwaśnymi nutami może być strzałem w dziesiątkę, bo ta prosta technika „parzenia” wydobywa właśnie środkowy przedział smaku ziaren.

Zupa śledziowa na zimno

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie cold brew — bo tak inaczej nazywana bywa przyrządzana tą metodą kawa — nie sprawi wam trudności. Wystarczy jedynie zmielić odpowiednio ziarna, zalać je wodą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Skusicie się?

Przepis na doskonałą kawę na zimno

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody, najlepiej przefiltrowanej kranówki

  • 70 g kawy ziarnistej

Przygotowanie kawy na zimno:

Kawę mielimy w młynku, lecz niezbyt drobno — nie może być pyłkiem, który później będzie trudno odfiltrować. Przenosimy ją do szklanego naczynia o odpowiednio dużej pojemności i zalewamy wodą.

Mieszamy i zakrywamy naczynie folią. Całość wstawiamy do lodówki na 9-10 godzin. Po tym czasie przelewamy przez filtr np. V60. Jeżeli nie mamy takiego pod ręką, pomocne będzie sitko wyłożone jałową gazą. Napój przechowujemy w lodówce.

Inne smakowite przepisy na chłodne wersje małej czarnej znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera prosty patent na znakomitą kawę z dodatkiem toniku. W tym natomiast znajdziecie recepturę na pyszny deser lodowy z jej udziałem.

Kawa na zimno orzeźwia i pobudza jednocześnie

canva/agrobacter

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: coffeedesk

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia

Czytaj więcej >
Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >