Smakosze.pl Przepisy Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Prosty i zdrowy deser
canva/rimmabondarenko

Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Prosty i zdrowy deser

18 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś powiemy wam, jak zrobić mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Do przygotowania tego prostego i zdrowego deseru potrzebujecie tylko jabłek i trochę mielonej przyprawy. Jeśli chcecie, możecie przygotować mus w większych ilościach i zamknąć go w słoikach.

Każdy czasami ma ochotę na mały rarytas, jakiś łakoć. Jednak niektórzy nie uznają słodyczy, bo kryją w sobie tylko puste kalorie. Proponujemy więc przygotować coś smacznego z owoców. Będzie smacznie i zdrowo, bo nawet bez dodatku grama cukru.

Do naszego musu jabłkowego dodamy też trochę mielonego cynamonu, który podkręci owocowy smak. Taki mus można zjeść na przekąskę, dodać do jogurtu czy ciasta. Będziecie nim zachwyceni.

Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru

Składniki:

  • 2 kg winnych jabłek

  • cynamon mielony do smaku

Przygotowanie musu

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki, umieść w garnku z grubym dnem.

Jabłka podlej odrobiną wody i gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż się zagotują. Potem gotuj je jeszcze ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając.

Gdy powstanie gęsty mus, dodaj do niego trochę cynamonu. Całość wymieszaj i podawaj po przestygnięciu lub na zimno.

Wskazówka:

Jeśli chcesz przygotować mus na zapas, napełnij nim wyparzone słoiki i dokładnie zakręć. Potem wstaw je do zimnego piekarnika, nastaw na temperaturę 130 st. C i po osiągnięciu tej temperatury pasteryzuj słoiki z musem jeszcze 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, pozostaw w nim słoiki na 20 minut. Gorące słoiki wyjmij z piekarnika i ustaw na ściereczce na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na szarlotkę z budyniem , a także na jabłka w szlafrokach .

obieranie jabłek
obieranie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/Pixavril Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: qchenne-inspiracje

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy