Namocz kurczaka w wyjątkowej mieszance. Kotlety wyjdą lepiej niż kiedykolwiek. Lepsze niż schabowe i mielone
Musztardowe kotlety z piersi kurczaka zachwycają smakiem, który zawdzięczają aromatycznej marynacie. Mięso doprawione musztardą, sosem sojowym, octem jabłkowym i świeżym czosnkiem błyskawicznie znikną z talerzy. Musztardowe kotlety z piersi kurczaka to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wystarczy, że posiekasz filety, zetrzesz ser i połączysz z resztą składników. Filety muszą marynować się przez kilka godzin. Będą najsmaczniejsze, kiedy wstawisz je do lodówki na całą noc i usmażysz następnego dnia.
Do musztardowych kotletów z piersi kurczaka nie potrzebujesz jajek i bułki tartej. Przygotowaną masę wykładaj namoczoną w zimnej wodzie łyżką bezpośrednio na patelnię. Masa jest gęsta, więc nie będzie rozwarstwiać się podczas smażenia na rozgrzanym oleju.
Musztardowe kotlety z kurczaka podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ziemniaki opiekane, ziemniaki gotowane ze szczypiorkiem i lekką surówkę. Do kotletów świetnie pasuje kapusta kiszona, mizeria, czy surówka z kapusty pekińskiej lub z pomidorów i ogórków. Taki obiad posmakuje każdemu.
Przepis na kotlety z piersi kurczaka. Sekretem smaku jest aromatyczna marynata
Składniki:
-
podwójna pierś z kurczaka
-
2 łyżki musztardy
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 ząbki czosnku
-
łyżka octu jabłkowego
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki
-
100 g żółtego sera w kostce
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z kurczaka? Będą smaczniejsze od schabowych i mielonych
Zetrzyj na tarce ser, kurczaka oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę. Składniki przełóż do miski. Wbij jajka, wsyp mąkę. Dodaj musztardę, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę.
Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotowaną masę wykładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony na zloty kolor, smacznego.
Pomysł na równie szybki i smaczny obiad? Przygotuj smażone filety z kurczaka w miodzie . Doskonale sprawdzą się również placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Nic w kuchni się nie zmarnuje, a placki zrobisz błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
-
Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama