Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.01.2023 22:39

Prosta zapiekanka makaronowa. Soczystości dodaje jej 1 składnik

zapiekanka
Canva / Azurita

Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.

Przepis na smakowitą i soczystą zapiekankę makaronową

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa

  • 3 szklanki makaronu penne

  • 2 średnie cebule

  • 40-50 g sera żółtego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 1 łyżka suszonego oregano

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Wyśmienita zapiekanka z mięsem mielonym i pomidorami krok po kroku

Przygotuj poszczególne składniki do zapiekanki. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, z ser żółty zetrzyj na tarce.

W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju. Zeszklij na tłuszczu cebulę, a następnie dodaj do niej mielone mięso. Podsmażaj, aż mięso ładnie się zrumieni, dopraw całość solą i pieprzem.

Do podsmażonych składników na zapiekankę wlej pomidory z puszki. Całość gotuj kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do pomidorowo-mięsnej pulpy dodaj roztarte w dłoniach oregano.

Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Wyłóż do niego połowę makaronu, zalej sosem, przykryj resztą makaronu. Całość posyp tartym żółtym serem. Potrawę piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Smaczną zapiekankę obiadową zrobisz także na bazie ziemniaków. Czerstwy chleb dzięki temu przepisowi zamienisz w apetyczną kolację na ciepło.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: