Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.01.2023 20:57

Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik

Pożywny żurek zabielany. Babcia Stasia zawsze dorzuca do niego aromatyczny składnik
canva/fired1991

Żurek zabielany babci Stasi smakuje, jak z najlepszej restauracji. Sekretem są suszone grzyby. Babcia żur gotuje również na domowym zakwasie. Dodaje do niego włoszczyznę, białą kiełbasę i aromatyczne przyprawy.

Babcia Stasia żurek gotuje na zakwasie domowej roboty. Zakwas przygotowuje wcześniej. Jeśli chcesz kupić gotowy produkt, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności i jego skład. Im mniej środków konserwujących i wzmacniających smak, tym lepiej. Przepis na domowy zakwas znajdziesz poniżej.

Do żurku babcia dodaje również kilka suszonych grzybów. To one sprawiają, że zupa jest niezwykle aromatyczna. W żurku nie może zabraknąć też białej kiełbasy i aromatycznych przypraw, w tym suszonego majeranku.

Żurek ugotuj na wywarze warzywnym. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj surową kiełbasę i resztę składników. Żurek zabiel słodką śmietaną 30% pod sam koniec gotowania, kiedy zupa będzie już doprawiona i gotowa do jedzenia. Danie podaj z jajkami na twardo i świeżym chlebem.

Pożywny żurek według przepisu babci Stasi

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy

  • 500 ml zakwasu na żurek

  • 2-3 suszone grzyby

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • biała część pora

  • kawałek selera

  • cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • pół szklanki śmietanki 30%

  • jajka na twardo do podania

Żurek zabielany z białą kiełbasą. Przepis krok po kroku

Do garnka włóż marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby. Zalej 1,5 l wody i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Wyjmij warzywa. Do wywaru włóż pokrojoną na kawałki kiełbasę. Wsyp majeranek i gotuj 15 minut. Wlej zakwas na żur, gotuj kilka minut. Żurek zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Najlepszy żurek zrobisz z domowego zakwasu. Na obiad ugotuj również rozgrzewającą zalewajkę z ziemniakami. Jest idealna na jesienne i zimowe chłody.

żurek
canva/trutenka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Danie Zupa Mięso